HRVATSKA NASTAVLJA SJEĆI ŠUMU NA PLJEŠEVICI: Radnike od jutros čuva i policija

Iako je iz naše zemlje upućen protest, jer se šuma, navodno, siječe i na teritoriji BiH, radnici "Hrvatskih šuma" od jutros su nastavili radove, a sad ih čuva i hrvatska policija.

  • Vijesti

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 6

Radnici "Hrvatskih šuma" i jutros su nastavili da sijeku šumu na Plješevici, iznad Baljevca i vojnog aerodroma „Željava“. Hrvatska na ovaj način želi bolje kontrolirati ulazak ilegalnih migranata iz BiH.

Iako je iz naše zemlje upućen protest, jer se šuma, navodno, siječe i na teritoriji BiH, radnici "Hrvatskih šuma" od jutros su nastavili radove, a sad ih čuva i hrvatska policija.

Podsjetimo, premijer Unsko–sanskog kantona Mustafa Ružnić nedavno je poslao dopis nadležnim institucijama u BiH te OHR-u, upozoravajući da se radovi izvode samoinicijativno te da se, prema raspoloživim informacijama, šuma siječe i na teritoriji naše zemlje.

Prema informacijama koje stižu iz Hrvatske, planirana je sječa u dužini od osam kilometara duž granice s našom zemljom, a ovaj dio Plješevice već je ogoljen.

Potom je reagirala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Ona je zatražila pojašnjenje institucija Hrvatske o aktivnostima koje poduzimaju "Hrvatske šume" u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma "Željava" u Bihaću.

Turković je naglasila da razumije potrebu poboljšavanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

"Stoga u Ministarstvu očekuju da će vlasti Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u BiH o mjerama i razlozima za poduzimanje aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te, u dobrosusjedskom maniru, u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje", saopćili su iz Ministarstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...