UVIJEK PRIVLAČE PAŽNJU: Evo šta je Facebook platio 400 miliona dolara...

Zuckerbergov Facebook službeno je krajem prošle sedmice potvrdio akviziciju još jedne kompanije; najveća baza animiranih reakcija na svijetu sada je u rukama najveće društvene mreže na svijetu...

  • HiTec

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

Facebook je prije sedam godina odlučno rekao da društvena mreža nikad neće podržavati animirani GIF. Sedam godina poslije, ta ista kompanija kupila je jednu od najpopularnijih stranica s gifovima na svijetu. Giphy će, prema Facebooku, postati dio Instagrama. Prema izvještaju Axiosa, Giphy je prodan za 400 miliona dolara.

Prema riječima Facebooka, već pola prometa Giphyja pripada Facebookovim proizvodima, prvenstveno Instagramu, što je, vjerovatno, i istina s obzirom na to da WhatsApp, Instagram i Facebook svakog dana posjećuju milijarde korisnika diljem svijeta.

Giphy je, također, bila prva kompanija koja je uvela GIF na Facebook. Osnovana je 2013. kada je Facebook žustro rekao da "platforma ne podržava animirani GIF". Mada animirani Shrek u svakom razgovoru možda ne predstavlja veliku promjenu u topografiji modernih društvenih medija, postoji nekoliko razloga zbog kojih on privlači pažnju velikog broja federalnih zakonodavaca.

Na ovoj transakciji već rade Ministarstvo pravosuđa, Kongres i FTC s obzirom na to da je riječ o još jednoj u nizu jeftinih kupovina koje velike kompanije, poput Facebooka, prakticiraju u posljednjih nekoliko decenija. Zakonodavci u transakcijama, naime, pokušavaju pronaći tragove nekonkurentnog ponašanja.

Giphy možda nije jedina stranica koja nudi animirane GIF-ove, ali je jedna od najvećih - nekoliko drugih platformi, uključujući i Twitter, koristi Giphyjev API za GIF-ove.

Facebook i Gihpy obećavaju da će se podrška za sve vanjske korisnike nastaviti, ali ono o čemu niko ne priča je apsolutno masivna baza podataka vezanih uz svaki zahtjev poslan s konkurentskih platformi, poput Twittera, Googlea ili Appleovog iOS-a. Kupovanje kompanija kako bi se kroz njihove baza podataka špijunirala konkurencija, samo je jedan od razloga zašto je Facebook pod istragom.

(SB/Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...