MOĆNO ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Otkriven prvi potpuno autonomni borbeni dron, pogledajte ga na djelu… (FOTO)

Australsko Ratno zrakoplovstvo i Boeing pohvalili su se dogovorom o saradnji na novom bespilotnom sistemu Loyal Wingman, koji Boeing razvija kao autonomne letjelice za podršku vojnim borbenim avionima.

  • HiTec

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Ovom prilikom je prikazan i prvi prototip Boeingovog "lojalnog pomoćnika" koji će biti u stanju letjeti potpuno autonomno ili pod nadzorom pilota vojnog mlažnjaka, kojem će Loyal Wingman činiti pratnju. Letjelica bi trebala imati dolet veći od 3.700 kilometara, a osnovna namjena bit će joj obavljanje rizičnih misija u suradnji s pilotima borbenih aviona na način da se riziku izlažu tek bespilotni sistemi.

Loyal Wingman zamišljen je da bude agilniji od poznatih autonomnih letjelica Global Hawk (proizvođača Northrop Grummana) kakve SAD koriste u izviđačkim misijama već godinama. Boeingovi dronovi trebali bi imati performanse sličnije višenamjenskim borbenim mlažnjacima, s kojima će u letu i blisko sarađivati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...