ČUDO TEHNOLOGIJE: Kanadska kompanija kreirala zaštitnu masku koja podsjeća na svemirsko odijelo

Kanadska kompanija "Vyzr Technologies" otišla je najdalje kad je u pitanju osobna zaštita od pandemije novog koronavirusa. Osmislili su možda i najveću (ako ne najbolju) zaštitnu masku za prosječnog čovjeka.

  • HiTec

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Ako vam hirurška maska nije dovoljna kao zaštita od novog koronavirusa, BioVYZR bi to sigurno mogao biti. Jedino što biste mogli privlačiti podosta pažnje hodajući s takvim čudom na sebi.

Službeni opis te zaštitne maske glasi respirator sa pročišćivačem zraka na napajanje (Powered Air Purifying Respirator, PAPR) i koristi ventilator na baterije kako bi upumpavao zrak u unutrašnjost maske, stvarajući na taj način pozitivan pritisak.

Pozitivan pritisak omogućava istiskivanje izdahnutog zraka iz maske putem dva filtrirana ispušna odvoda na maski, dok se zrak koji se upuhuje u unutrašnjost, pročišćava kroz N95 filter, koji odstranjuje do 95 posto čestica iz zraka.

Taj filter ne propušta patogene koji se prenose aerosolom, sićušne kapljice, pelud, prašinu te druge čestice. Filter se, doduše, mora redovno mijenjati kako bi zaštita uvijek bila učinkovita.

BioVYZR dolazi s detaljnim uputama kako se filteri mogu zamijeniti i odložiti u otpad na siguran način.

Projekt je pokrenut na IndieGoGo stranici i dosad je premašio prvi cilj za finansiranje prototipa za 1.553 posto. Kampanja za prikupljanje sredstava traje još sedam dana.

Cijena ovog čuda tokom kampanje iznosi 320 KM, a pošiljke se mogu očekivati već tokom maja i dostavlja se po čitavom svijetu. Za one koji traže nešto ekstra u zaštiti od pandemije, ovo je možda rješenje svih rješenja.

The mask has been supported by more than £200,000 from backers including doctors, nurses and dentists

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...