MAGAZINOVIĆ ODGOVORIO DODIKU I ČOVIĆU: "Treba odstraniti stranačke, a ne strane sudije!"

Dnevnim redom predviđeno je da zastupnici Parlamenta BiH danas raspravljaju o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, čiju su izradu inicirali čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, koji se izričito zalažu za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

  • Mini market

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 3

Tim povodom, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kazao je da "mi nemamo problem sa strancima nego s domaćim sudijama, koji su na daljinskom upravljaču stranačkih lidera". Magazinović je kazao da pravda neće postojati dok takvi ljudi odlučuju u Ustavnom sudu BiH.

Magazinović je kazao da se najbolje vidi kako domaće sudije rade na primjerima predmeta "Dženan Memić" i "David Dragičević" i da se tu vidi kakvo je stanje u pravosuđu.

– Što se mene tiče, da nam je do prava i pravde, kao što većini nije, mi bismo trebali rastjerati domaće sudije i dovesti sve strane, koji ne znaju ko je koja stranka i kako se ko preziva – rekao je Magazinović.

Ko što je "Slobodna Bosna" ranije pisala, Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predložili su zastupnici iz SNSD-a i HDZ-a, kao i njihovih satelita: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Međutim, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je podržala principe tog zakonskog rješenja te je Domu dostavljeno negativno mišljenje o predloženom zakonu.

Ukoliko ne bude poslaničke podrške za ovaj zakon, a što je posve izvjesno, on će biti vraćen Komisiji ponovo na odlučivanje, a u slučaju drugog negativnog mišljenja Komisije, zakon će izaći iz parlamentarne procedure.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...