DODIK ISKLJUČIV: "Јasmina Ćosić-Dedović ne može predstavljati BiH, to je uvreda za Srbe i RS!"

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je prijedlog kandidature Јasmine Ćosić-Dedović za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu apsolutno neprihvatljiv te da predstavlja omalovažavanje ne samo BiH nego i samog ovog suda.

  • Društvo

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 4

- Uvjeren sam da je na takvo mjesto potrebno predložiti kandidata s visokim moralnim i profesionalnim kvalitetima, koji je, između ostalog, nepristran i etičan.

To nikako ne može biti osoba koja je bila dio tima, kako je kazao, "ratnog zločinca Nasera Orića".

- Zato još jednom naglašavam da je ovakvim prijedlogom uvrijeđen cijeli srpski narod, Republika Srpska, BiH, ali i Međunarodni krivični sud u Hagu - naveo je Dodik u pismu upućenom ministrici inostranih poslova BiH Biseri Turković i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Dodik je naveo da je Ćosić-Dedović "bila ne samo dio odbrane zločinca Orića, već je učestvovala i u donošenju sramne presude u kojoj je zločinac Sakib Halilović oslobođen po komandnoj odgovornosti za monstruozno ubistvo nevinog dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića".

Podsjećamo, kandidatkinja BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu je Jasmina Ćosić-Dedović, odlučilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. 

Na osnovu javnog konkursa raspisanog 18. februara 2020. godine, VSTV izabrao je Ćosić-Dedović kao najuspješnijeg kandidata.

Jasmina Ćosić-Dedović rođena je 1980. u Sarajevu, studij prava završila je 2002, postdiplomski studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu okončala je 2012. odbranom magistarskog rada "Komandna odgovornost – Statut i praksa Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju".

alt

Kako joj piše u zvaničnoj biografiji, u maju 2017. doktorirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Katedri za krivično pravo, odbranivši doktorsku disertaciju o temi „Ispitivanje svedoka u krivičnom postupku”. Pravosudni ispit položila je 2007, a potom i advokatski ispit.

– Pripravnički staž je završila u periodu 2002 - 2003. godine, prvo kao advokatski pripravnik – volonter, a zatim i kao mlađi savjetnik u Kancelariji visokog predstavnika za BiH. Od februara 2004. do jula 2008. godine je radila kao pravni pomoćnik na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Do imenovanja na poziciju sudije obavljala je funkciju šefice kabineta ministra zdravstva u Vladi FBiH, a dužnost sudije Opštinskog suda u Sarajevu preuzela je 2010. godine. Na poziciju sudije Suda BiH imenovana je u aprilu 2016. godine – može se pročitati na sajtu Suda BiH.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...