MISTERIJE SVIJETA: Pojavili su se iznenada, niotkuda, a onda zagonetno nestali; Mnogi misle da su djelo sila koje nisu s ovog svijeta…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

Neki vjeruju kako je riječ o otisku bogova, dok drugi ove tragove u Namibiji povezuju s vanzemaljskim životom.

Iako ih lokalno stanovništvo u Namibiji naziva još i krugovima smrti te im se boje približiti, ovaj afrički fenomen koji decenijama zbunjuje znanstvenike, u svijetu je poznatiji pod nazivom "vilinski krugovi".

Riječ je o okruglim površinama tla okruženim plohama pokrivenim travnatim raslinjem. Promjer im se uglavnom kreće od dva do 15 metara. Jezivi krugovi iznenada se pojave, a zatim sami nestaju nakon nekoliko decenija.

Manji krugovi traju, u prosjeku, 24 godine, dok veći mogu postojati čak i do 75 godina.

Njihovo postojanje u Namibiji znanstvenicima je poznato još od sedamdesetih godina, kada ih je većina teoretičara zavjere povezala s NLO-ima, ali je struka u međuvremenu predstavila nekoliko ozbiljnih hipoteza o njihovim mogućim uzrocima. 

Mada su viđeni i u Australiji, oni u Namibiji su daleko najveći, okruženi visokom travom i rašireni u jednakim razmacima.

LEGENDA ŽIVI

Najpoznatija legenda domorodačkih plemena Afrike kaže kako krugove pravi zmaj koji živi ispod Zemljine kore. Prema predanju, njegov vatreni dah stvara mjehuriće i spaljuje svu vegetaciju na površini, a to je objašnjenje zbog čega praznovjerno lokalno stanovništvo ne želi ni prići vilinskim krugovima. Oni, naime, vjeruju kako bi mogli izgorjeti pri njihovom nastanku.

Donedavno se smatralo kako je misterija riješena kad je njemački biolog Norbert Juergens s Univerziteta u Hamburgu objavio istraživanja u kojima navodi da je ova neobična pojava rezultat pješčanih termita Psammotermes allocerus. Tokom svoje studije, on je pronašao vrstu termita u više od 80 posto krugova, kao i u svim krugovima nastalim u novije vrijeme. Pretpostavio je da nastaju kako se termiti hrane travom sa površine, a kako zajednica u ovom izoliranom ekosistemu raste, tako se i veličina kruga povećava.

No, njegov rad su osporile mnoge kolege koje se, također, bave fenomenom Vilinskih krugova. 

Prema njima, Juergens je pomiješao uzrok i posljedicu te su termiti naselili krugove kasnije, vidjevši ih kao pogodno okružene za život svojih zajednica.

Prave li tajanstvene krugove vile, vanzemaljci, paraziti ili neko četvrti, do danas nije poznato. Vilinski krugovi jedna su od najvećih misterija svijeta.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...