ODLUKA JE PALA: EU šalje na Balkan pomoć u iznosu od 3 milijarde eura, evo koliko je dobila Bosna i Hercegovina…

Vijeće je danas donijelo odluku o pružanju makrofinansijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti Covid-19, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

  • Ekonomija

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, a raspodijelit će se na sljedeći način - Albanija: 180 miliona eura, Bosna i Hercegovina: 250 miliona eura, Gruzija: 150 miliona eura, Jordan: 200 miliona eura, Kosovo*: 100 miliona eura, Moldavija: 100 miliona eura, Crna Gora: 60 miliona eura, Republika Sjeverna Makedonija: 160 miliona eura, Tunis: 600 miliona eura te Ukrajina: 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem, koje su se povećale zbog izbijanja bolesti Covid-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...