JE LI AERODROM U TUZLI SPREMAN ZA NOVE LETOVE?: “Mislili smo da ćemo biti ravnopravno tretirani, da bi mogli preživjeti..."

Vlada Tuzlanskog kantona tražila je od federalanog premijera Fadila Novalića da razmotri pomoć Međunarodnom aerodromu Tuzla

  • Ekonomija

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 0

Međunarodni aerodrom Tuzla ne radi već dva mjeseca. Wizz Air, avio kompanija koja je do sredine marta imala letove iz Tuzle, najavljuje nastavak rada od drugog juna. Da li će to značiti nastavak rada i za Tuzlanski aerodrom?

Međunarodni aerodrom Tuzla trenutno radi sa 20 posto kapaciteta. S obzirom na to da je njihov osnovni prihod prodaja karata, a da su letovi ukinuti, gubici se na tromjesečnom nivou procjenjuju na milion maraka. “Imamo mjesečno gubitak oko 300, 310 hiljada KM za fiksne troškove i to su sredstva koja nam neko mora dodijeliti da bi mogli preživjeti”, kaže Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Međunarodnog aerodroma Tuzla nema u nedavno usvojenom federalnom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, pa je pitanje ko i kako će im pomoći. “Mislili smo da ćemo biti ravnopravno tretirani, kao i ostala preduzeća kojima je zabranjen rad. S obzirom da se to nije desilo kroz ove zakone, mi očekujemo da se to stanje reguliše na drugi način”, veli Mujačić.

Vlada Tuzlanskog kantona tražila je od federalanog premijera Fadila Novalića da razmotri pomoć Međunarodnom aerodromu Tuzla. “Mi smo uzeli sebi u obavezu da im pomognemo u ovom jednom mjesecu, odnosno dva mjeseca tako da smo neke kapitalne transfere koje imamo obavezu prema njima, pretočili u tekuće transfere tako da nekako isplivaju i pređu ova dva mjeseca koja ne rade”, kaže Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Najveći projekat planiran ove godine - osvjetljenje centralne linije na pisti, moraće sačekati stabilizaciju situacije. U toku je rekonstrukcija saobraćajnice prema aerodromu. “Vrlo je važna i sa stanovišta turizma. Što se tiče samog izgleda ceste, tu su trenutno u toku radovi. Radi se o dionici od tri kilometra i nešto, gdje će postojati te ti trake”, kaže Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Avio kompanija Wizz Air, koja je do sredine marta imala redovne linije sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, najavljuje nastavak rada 2. juna. Bosanskohercegovačke granice bi trebale biti otvorene dan prije. Na tuzlanskom aerodromu se pripremaju za rad u novim uslovima i tvrde da će biti spremni odmah po otvaranju granica.

(BHRT) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...