MJERE OPUŠTANJA: Migranti ponovo na ulicama Sarajeva (VIDEO)

Ublažavanje restriktivnih mjera i povoljnija epidemiološka situacija u našoj zemlji rezultirali su postepenom normalizacijom života, ali i povratkom migranata na sarajevske ulice i trgove.

  • Hronika

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

Halil je prije četiri mjeseca iz Maroka došao u Bosnu i Hercegovinu, odakle će pokušati da ode u neku od zemalja Evropske unije. Živi u hostelu i ne želi ići u prihvatne kampove, za koje tvrdi da su pretrpani, ali i opasni zbog čestih sukoba unutar migrantske populacije. “Nemamo problema s Bosancima. Najveći problemi su sa policijom”, kaže Halil, migrant iz Maroka.

“Ljudi u Bosni su veoma dobri. Nemam problema ovdje”, kaže Muhammed, migrant iz Irana.

Građani Sarajeva podijeljenog su mišljenja o migrantima. Plaše se za vlastitu sigurnost, ali nerijetko pokazuju i razumijevanje za sudbinu ovih ljudi.

U Kantonu Sarajevo djeluje i poseban operativni tim MUP-a zadužen isključivo za pitanja kretanja i boravka ilegalnih migranata na području ovog kantona. Sudeći prema zvaničnoj policijskoj statistici o broju počinjenih krivičnih djela, migranti na području glavnog grada u ovom trenutku još ne predstavljaju veći sigurnosni rizik.

“Pored smanjenja kriminala općenito, primjetno je i smanjenje stope kriminala u kojem su izvršioci ili žrtve, odnosno oštećeni, upravo migranti. Kada sve uzmemo u obzir, možemo ocijeniti da je stanje sigurnosti na području Kantona Sarajevo zadovoljavajuće”, kaže Mustafa Bešić, šef Ureda policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Povećano prisustvo pripadnika MUP-a primjetno je na glavnim gradskim ulicama i trgovima, gdje migranti provode većinu vremena. Svakodnevno se radi na njihovom nadzoru i identifikaciji, a samo u toku jedne policijske akcije, koja je provedena 27. aprila, identifikovano je i u prihvatne centre smješteno više od 90 ilegalnih migranata.

(BHRT) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...