BEVANDA OGORČEN ISHODOM GLASANJA: „Ako ovo nasilje prođe i u Domu naroda, slijedi kolaps kantonalnih budžeta!“

Denis Zvizdić nije želio polemizirati sa ministrom Bevandom. Kratko je kazao da prvenstveno treba voditi računa o realnom sektoru, jer je, bez stabilnog i likvidnog realnog sektora, iluzorno očekivati stabilno punjenje budžeta.

  • Ekonomija

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 3

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH jučer su usvojili dopunu Zakona o PDV-u, koju je predložio zastupnik SDA Denis Zvizdić. Ovaj prijedlog predviđa da Vijeće ministara, u slučaju pandemije, prirodne nepogode ili bilo kojih poremećaja, može privremeno usvojiti odluku o prolongiranju roka plaćanja PDV-a za dvadesetak dana – sa 10. na 30. u mjesecu.

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora  BiH, komentirajući za HMS usvojene dopune Zakona o PDV-u, kazao je da će, budu li ove dopune potvrđene i u Domu naroda, uslijediti kolaps kantonalnih budžeta.

“Nasilje, i ako prođe na Domu naroda, slijedi kolaps županijskih proračuna”, kratko je kazao Bevanda, koji odranije tvrdi da bi se dogodio potpuni slom finansijskog sistema kada bi plaćanje PDV-a prolongirali sa 10. na 30. u mjesecu.

“Ukoliko bismo mi danas donijeli takvu odluku, usvojili to u parlamentu – to što su populisti uputili u parlamentarnu proceduru, u periodu do 30. dogodio bi se potpuni slom financijskog sustava”, rekao je tada Bevanda.

- Znači, PDV se plaća na izvršeni promet roba i usluga i na ništa drugo. Dakle, to nema veze s doprinosima, rasterećenjem gospodarstva, porezom na dobit. Ako se to uradi, ja vam jamčim financijski slom, prvo županija pa, onda, i čitavog sustava - kazao je Bevanda.

On je, također, ustvrdio da je Zvizdićev prijedlog upućen „bez jasnih podloga i analiza“ i da može nanijeti „veću štetu nego korist“.

Denis Zvizdić nije želio polemizirati sa ministrom Bevandom. Kratko je kazao da treba voditi računa o realnom sektoru, jer bez stabilnog i likvidnog realnog sektora, iluzorno je očekivati stabilno punjenje budžeta.

No, entitetski predsjednici Unije poslodavaca Adnan Smailbegović i Saša Trivić ne slažu se sa ministrom Bevandom. U najkraćem, Smailbegović je kazao da je inicijativa pokrenuta na temelju ozbiljne analize i da će efekti njene primjene biti blagotvorni za realni sektor te da neće ugroziti stabilnost budžeta.

Saša Trivić dijeli taj stav.

„Zahtjevi poslovne zajednice po ovom pitanju su dosta stari, a osnovni razlozi iz prošlosti su problemi oko obračuna i plaćanja PDV-a i smatramo da su naši zahtjevi opravdani. Nama je jasno da ispunjenje ovog zahtjeva traži od države da obezbijedi dodatno zaduživanje od oko 240 miliona. U ovom trenutku bi primjena te mjere na neki način ostavila novac u novčanim tokovima i pomogla likvidnost privrede, što je trenutno najvažnije pitanje s obzirom na prekinute tokove novca – kazao je Saša Trivić za “Slobodnu Bosnu”.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...