OTKRIĆE KOJE MIJENJA SVE: Američki stručnjaci otkrili nove činjenice o „imunitetu krda“, sve je povezano s gripom…

Znanstvenici s kalifornijskog Instituta za imunologiju "La Jolla" i Sveučilišne bolnice "Charité" u Berlinu proveli su dvije različite studije kojima su utvrdili prisutnost i reakciju CD4+ T-ćelija na koronavirus kod gotovo svih oboljelih i dijela zdravih osoba.

  • Svijet

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

Dok znanstvenici i farmaceuti širom svijeta nastoje u što kraćem roku razviti vakcinu protiv novog soja koronavirusa, a neki polažu nade u stvaranje imuniteta krda, nameće se pitanje može li zaraza virusom zaista potaknuti stvaranje imuniteta. Naime, ako to virus ne može, teško će moći i vakcina.

No, nedavna studija objavljena u znanstvenom časopisu "Cell", donosi dobre vijesti o stvaranju imuniteta, iako ne nudi konačan odgovor na sva pitanja. Znanstvenici s kalifornijskog Instituta za imunologiju "La Jolla" uzeli su krv 20 osoba oporavljenih od Covida-19 te utvrdili da su svi imali CD4+ pomoćne T-ćelije koje su prepoznale šiljasti protein virusa, dok je 70 posto njih imalo CD8+ ćelije-ubice koje su reagirale na isti protein.

“Naši podaci pokazuju da virus izaziva ono što bismo očekivali od tipičnog i uspješnog antivirusnog odgovora”, napisao je koautor studije Shane Crotty.

Autori studije uzeli su i uzorke krvi prikupljene između 2015. i 2018. godine kako bi utvrdili jesu li ljudi koji nisu nikad bili u doticaju s koronavirusom, ipak razvili imunitet. Njihovo je istraživanje otkrilo reakciju CD4+ T-ćelija na koornavirus kod, otprilike, 50 posto uzoraka, a pretpostavljaju da je to posljedica reakcije na druge koronaviruse koji uzrokuju prehladu i gripu.

Ova je studija po rezultatima slična studiji provedenoj u aprilu u Sveučilišnoj bolnici "Charité" u Berlinu. Ondje je otkrivena reakcija CD4+ T-ćelija na novi koronavirus kod 83 posto oboljelih i 34 posto zdravih osoba.

“Ovo je ohrabrujući podatak. Iako se ne mogu izvlačiti konačni zaključci, odgovor T-ćelija dobar je za razvoj dugoročno zaštitnog imuniteta među ljudima koji su se oporavili od Covida-19 i to može biti korisno kod razvoja vakcina”, rekla je za "Science" Angela Rasmussen, virologinja Sveučilišta "Columbia", koja nije bila uključena u studiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...