"PANAMA" NA VRBASU DOBIJA EPILOG: Poreska uprava Slovenije pokrenula istragu vlasnika fantomskih firmi u Banjoj Luci...

Poreska uprava Slovenije počela je da obraća pažnju na poslovne poteze svojih državljana koji imaju kompanije ili posluju sa kompanijama u Banjaluci. Kako su poručili, u slučaju da otkriju nešto protivzakonito, neće se dvoumiti da reaguju. Ambasada Slovenije u BiH, takođe, poziva nadležne organe da ispitaju cijeli slučaj

  • Ekonomija

  • 21. Maj 2020  

  • 0

Podsjećamo, državljani Slovenije su u protekle dvije godine u Banjaluci otvorili više od 200 fantomskih preduzeća. Njihov jedini interes je da preko RS-a izbjegnu plaćanje visokih poreza u Sloveniji i tako sačuvaju novac.

Preduzeća nemaju broj telefona, elektronsku poštu, a na adresama na kojima su registrovana ne postoje njihova predstavništva ni kancelarije.

Pri registraciji  je u većini slučajeva posredovao Rok Snežič, kontroverzni slovenački biznismen i savjetnik Janeza Janše, premijera Slovenije. Njegovi poslovi bili su predmet istražnih organa kako u BiH tako i u njegovoj zemlji.

Ako u poslovanju slovenačkih poreskih obveznika s kompanijama iz Banja Luke otkrijemo poslovne šeme namijenjene izbjegavanju poreza, sigurno ćemo djelovati u smislu osiguranja zakonitosti ubiranja poreza i drugih dažbina u Republici Sloveniji. Kompanije koje su osnovali slovenački državljani izvan Slovenije same po sebi nisu sporne. Međutim, bilo bi sporno kada bi se koristili za kršenje ili zloupotrebu propisa, uključujući poreske propise”, kažu za Capital u Poreskoj upravi Slovenije.

Inače, kako su pojasnili, ova pojava se mora posmatrati zasebno po svakoj firmi, odnosno od slučaja od slučaja. Da bi se ispravno odredilo da li se u slučaju o kojem smo izvještavali kršio zakon, mora se utvrditi gdje pojedinac živi i ima prebivalište,  gdje mu je središte poslovnih aktivnosti i čiji je rezident, piše Capital.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...