PIŠI PROPALO; NIŠTA OD VIŠKOVIĆEVOG OBEĆANJA: Blokirani svi računi, još jedna velika firma iz RS-a ide u stečaj…

Loše stanje u kojem se nalazi ova fabrika, bilo je vidljivo i prije početka vanrednog stanja i krize uzrokovane pandemijom Covida-19, kada su im blokirani svi računi.

  • Ekonomija

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Fabrika „Hemijska prerada kukuruza Draksenić“ podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad ovim preduzećem zbog nemogućnosti izvršavanja finansijskih obaveza.

Kulminacija je stigla ovih dana kad je uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad „HPK Draksenić“.

Kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća navode nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Također, za krah „HPK Draksenić“ uprava navodi da je kriva i epidemija koronavirusa, jer im je zaustavila preradu kukuruza za „Studen grupaciju“.

alt

 

Međutim, loše stanje u kojem se nalazi ova fabrika, bilo je vidljivo i prije početka vanrednog stanja i krize uzrokovane pandemijom Covida-19, kada su im blokirani svi računi.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a najavljivalo je pomoć u vidu tri tone kukuruza te vodilo pregovore sa „Studen grupacijom“ o privatizaciji ovog preduzeća, ali to se, na kraju, nije realizovalo.

(SB/Capital)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...