RADONČIĆ PRED SATTLEROM UDARA PO NOVALIĆU: "Prilika da neki naši političari ili štabovi nauče šta je transparenost..."

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija

  • Mini market

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 1

Isporuci opreme je prisustvovavao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

"Imamo kvalitetne mašine i educirane ljude, servis i garanciju na dvije godine za te mašine. Mi pripadamo porodici evropskih naroda i ovo što je EU uradila u mjesecima pandemije zaista pokazuje koliko mi vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU iako to možda ponekad tako ne izgleda. Ovo je prilika da neki naši političari ili štabovi nauče šta je transparenost u radu, šta je je transparentnost u raspolaganju novcima koji vam se povjere, kako se može doći do veoma kvalitente opreme uz pomoć stručnjaka i kako ta oprema oprema postaje trajna kategorija u smislu njene eksploatacije i nakon prolaska pandemije", kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

On je još jednom istakao važnost odnosa sa EU.

"Mi sada imamo težak izazov socioekonomskih saniranja šteta koje je pandemija napravila u BiH. Jedino uz veliku pomoć EU moćemo izaći iz te ekonomske krize i u tom smislu se još jednom zahvaljujem", naveo je Radončić.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Evropska unija je za hitne medicinske potrebe Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 do sada izdvojila ukupno sedam miliona eura, što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme. Isporuka zaštitne medicinske opreme medicinskim ustanovama širom BiH je počela već krajem marta i nastavit će se.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...