„SB“ NA LICU MJESTA: Sattler uručio Bosni i Hercegovini vrijednu donaciju Evropske unije, pogledajte šta je sve stiglo… (FOTO)

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija

  • Društvo

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

"Sretan sam da sam u prilici da ispunimo svoje obećanje. Već ste vidjeli za Bosnu i Hercegovinu je uručen paket pomoći više od 300 miliona eura. Od tog iznosa 7 miliona eura je direktno sa nabavkom medicinske opreme, a mi danas vršimo isporuku robe u vrijednosti više od 800 hiljada eura", rekao je Sattler. 

Najvećim dijelom, kako je naveo, je to lična zaštitna oprema.

"Ali mogu da naglasim da je tu, također, visoko tehnološka oprema. Dakle, govorimo o rentgen uređajima, respiratorima, koji će se također moći koristiti za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji i najkraće rečeno, sve su to uređaji koji će se moći i nakon prestanka pandemije koristiti u zdravstvene svrhe", izjavio je Sattler. 

Pored toga, istaknuo je da je  pripremljena i podršku u iznosu od 28 miliona eura investicija za zdravstveni sektor u BiH.

"Ovo nam je pokazalo da su nedostaci prisutni jednako kao i potrebe, a sredstva će se osigurati za kliničke centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i bolnicama širom BiH", kazao je Satller i dodao da to dovodi i do one druge faze aktivnosti.

"Podsjećanja radi, prva faza je fokusirana na spašavanje života i zanačajan dio upravo ide tu. Međutim, ovaj drugi dio tiče se spašavanja radnih mjesta. Zato je potrebna odgovarajuća koordinacija mjera na svim nivoima. Upravo iz tih razloga pozivao sam na uspostavljaje radne grupe za socio-ekonomski odgovor. Zadovoljstvo nam je da je Vijeće ministara to i uradilo. I sada treba da vidimo njeno konkretno djelovanje", rekao je Sattler. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...