REAGOVALI I IZ DF-a: Na lokalne izbore ne idemo sa SDA, pitanje je želi li GS biti dio lijevo-patriotske koalicije DF - SD - GS

Nakon što smo iz medijskih napisa, što je samo po sebi vrlo simptomatično, saznali da GS istupa iz Kluba zastupnika DF - GS u Parlamentu Federacije, možemo saopštiti samo nekoliko činjenica, poručuju danas iz Demokratske fronte.

  • Politika

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Kako navode iz DF-a, ovoj odluci Predsjedništva Građanskog saveza nije prethodio nikakav oficijelni razgovor koalicionih partnera, ni na nivou organa stranke niti na razini Kluba poslanika.

''To, valjda, govori o transparentnosti ovakve odluke i dovodi u sumnju iskrenost, a posebno argumente koji su navedeni u medijskoj objavi.

Nećemo insistirati, a mogli bismo, na činjenici ko je u dosadašnjem periodu, od prošlih izbora pa do danas, u ovoj koaliciji šta za koga uradio i ko je više „povukao“.

Oni koji trebaju to znati, to i znaju. S te strane, nemamo namjeru osporavati njihovu odluku, jer kolege iz GS-a zaista posmatramo kao poseban politički subjekt koji ima pravo i takve odluke donositi te se i suočiti s njihovim posljedicama'', saopćeno je iz DF-a danas.

''Nesuvislo zato djeluju „argumenti“ koje su naveli kao razlog za ovaj potez. Izjava predsjednika SDA koja se navodi kao glavni razlog zašto napuštaju Klub, potpuno je irelevantna i ne bi smjela biti nešto što je uopće relevantno za odnose unatar DF-a i GS-a, pogotovo jer u GS-u znaju da DF na lokalnom nivou ne nastupa sa SDA niti ima tu namjeru. Začuđuje tek spominjanje nekakvih "zelenih koalicija", što je mrzilački rječnik svojstven i političkim protivnicima i DF-a i GS-a.

Svaki politički subjekt ima svoju „logiku“ pa tako i SDA. I DF ima svoju logiku koja glasi: Na državnom nivou, u koaliciju ćemo ići uvijek s onima kojima je država BiH na prvom mjestu, kojima je svaki čovjek u ovoj zemlji ravnopravan, kojima je svako radno mjesto najvažnije.

Drugo, niti jedan organ Demokratske fronte nije donio niti jednu odluku koja bi potvrdila GS-ove pobjede! Treće, DF sigurno neće sa SDA ići u koaliciju na lokalnim izborima. Namjera nam je bila ići u koaliciji sa SPD, SD i GS. Ali, s obzirom na to da se GS već izjasnio, oni, očigledno, ne žele biti dio takvih razgovora. Ukoliko uvide svu pogrešnost strategije koju su danas iznijeli, u DF-u su im otvorena vrata za saradnju na bazi lijevo-patriotske koalicije koju bi činili DF, SD, GS i druge lijevo-patriotske organizacije i pojedinci'', naveli su iz DF-a.

Predsjedništvo Građanskog saveza (GS) donijelo je, podsjećamo, odluku o izlasku Građanskog saveza iz Kluba zastupnika DF - GS i formiranju svog kluba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovina zbog lakšeg razumijevanja u javnosti političke pozicije GS-a u odnosu na vladajuću strukturu, saopćeno je iz Građanskog saveza.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...