OSCE U NEVJERICI: Razočarani smo izjavama Dodika i Čovića o održavanju izbora

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini razočarana je nedavnim izjavama člana Predsjedništva Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi s održavanjem izbora.

  • Politika

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 10

Uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama o sastavu Centralne izborne komisije (CIK) vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokratije. Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti s opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu sa međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a.

Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja.

Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve strane da se suzdrže od politiziranja Centralne izborne komisije BiH. U sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalificirane, stručne i nepristrane osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristran način.

Naglašavamo da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u BiH i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebalo da usmjere svoju pažnju i postupke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...