DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE: Kina proglašava pobjedu nad koronavirusom, Brazil tone u krizu

Kina je proglasila pobjedu nad novim koronavirusom koji je zadesio njenu privredu i nastavlja harati svijetom, posebno u Brazilu, gdje je već prijeđen prag od 20.000 umrlih.

  • Svijet

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Dok je epidemija do sada zahvatila više od 5,1 milion ljudi i odnijela najmanje 332.870 života, prema službenim podacima koji se smatraju potcijenjenima, Kina, gdje se virus pojavio krajem 2019., uspjela ga je obuzdati na svojoj teritoriji.

Sjedinjene Države optužuju Kinu da je prekasno reagirala i, prema riječima predsjednika Donalda Trumpa, odgovorna je za masovne smrtne ishode u svijetu.

"Postigli smo veliki strateški uspjeh u našem odgovoru na Covid-19", izjavio je kineski premijer Li Keqiang prvog dana plenarnog zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa, velikog godišnjeg okupljanja komunističke vlasti.

U Evropi spora normalizacija

Peking je prvi put u nedavnoj povijesti odustao od određivanja cilja rasta za ovu godinu, jer ne može odrediti utjecaj pandemije. 

Pred 3.000 zastupnika sa zaštitnim maskama na licu, Li je naglasio da je pred njima ogroman zadatak zbog posljedica virusa na kinesku ekonomiju, koja je u prvom tromjesečju opala za 6,8 posto.

Europa, gdje je pandemija ubila više od 171.000 osoba od skoro dva miliona registriranih slučajeva zaraze, nastavlja putem spore normalizacije, uz mnogostruke mjere opreza. 

Snažno pogođena epidemijom, Velika Britanija objavila je u petak da će putnici iz inozemstva po dolasku u zemlju morati u 14-dnevni karantin.

U Francuskoj, koja je kritizirana zato što je održala prvi krug općinskih izbora 15. marta, tokom pandemije, vlada je najavila da će se drugi krug održati 28. juna i da će birači morati nositi zaštitne maske.

"Nakon odvagivanja za i protiv, mislimo da se demokratski život mora nastaviti", objasnio je premijer Edouard Philippe.

Grčka je do 7. juna produžila ograničenje kretanja u prenapučenim izbjegličkim logorima. Vrlo malo testiranih tražitelja azila je bilo pozitivno do sada i branitelji ljudskih prava, nevladine organizacije i Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) pozvali su Athenu na poštivanje njihovih prava.  

Po nalogu predsjednika Trumpa u Sjedinjenim Državama, najteže pogođenim pandemijom Covida-19, zastave će od petka do nedjelje biti spuštene na pola koplja u spomen na žrtve zaraze.

U Rusiji opet rekordi 

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins" od četvrtka, u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa umro 95.000 osoba, a dnevno ih umire 1.255. 

U Rusiji je u petak zabilježen novi rekordan broj umrlih, u jednom danu 150, ali epidemija je i dalje stabilna po broju novooboljelih.

To nije slučaj u Latinskoj Americim gdje neumoljivo raste broj zaraženih uz strašne posljedice za privredu i radna mjesta.

Prema službenim podacima, broj umrlih se udvostručio u samo 11 dana i u četvrtak je iznosio 20.000 u najzahvaćenijem Brazilu, gdje se i dalje ubrzava širenje virusa.

Insistiranje predsjednika Jaira Bolsonara u vezi sa povratkom na posao i pokretanjem privrede izaziva od početka zdravstvene krize jake napetosti s guvernerima brazilskih država, ali su dva tabora u četvrtak tokom videokonferencije približila stajališta.

Covid-19 ubija relativno više mladih u toj zemlji sa 210 miliona stanovnika, prema službenim podacima, samo 69 posto umrlih je starije od 60 godina, prema 95 posto u Španiji i Italiji.

"Pošto je naše stanovništvo mlađe, normalno je da je postotak mrtvih viši među mlađima od 60 godina, ali tome pridonosi i činjenica da mlade odrasle osobe manje poštuju mjere ograničenja", objasnio je epidemiolog Mauro Sanchez s Univerziteta Brazilije.

Rasulo u Peruu

U susjednom Peruu, većina bolnica je pred rasulom. "U bolnicama vladaju prizori filmova strave, izgledaju poput groblja, pacijenti umiru na stolcima ili kolicima", ispričao je bolničar iz bolnice Hipolito Unanue u Limi.

Izvještaj Ekonomske komisije za Latinsku Ameriku i Karibe (CEPAL) i Međunarodna organizacija rada (ILO) donose veoma mračnu sliku posljedica zdravstvene kontinentalne krize.

Zbog pandemije će, prema izvještaju objavljenom u četvrtak u Santiagu, biti dodatnih 11,5 miliona nezaposlenih u tom dijelu svijeta u 2020., a pad privrede regije iznosit će ove godine 5,3 posto, najgore od 1930. 

U Čileu, gdje je broj smrtnih ishoda u 24 sata porastao za 29 posto, stanovnici su izašli na ulice i traže pomoć u hrani, dok su u najsiromašnijim četvrtima, uz epidemiju, buknule i nezaposlenost i glad.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...