DVA PUTA GUBIO U FINALU OD JORDANOVIH BULLSA: Preminuo legendarni trener Utah Jazza

Jerry Sloan, legendarni trener Utah Jazza, preminuo je u petak, 22. maja, saopštila je ekipa iz Salt Lake Cityja.

  • Sport

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Sloan je bolovao od Parkinsonove bolesti i, poslije komplikacija, preminuo je u 78. godini života.

Jerry je trenersku karijeru počeo kao pomoćnik u Chicago Bullsima, potom je bio i prvi trener Bullsa od 1979. do 1982, dok je u Utahu proveo punih 26 godina – od 1985. do 2011.

Pored toga što je predvodio Jazzere, s kojima, nažalost, nikada nije uspio da osvoji titulu, Sloan je bio fantastičan košarkaš, dva puta učesnik All-Star utakmice (1967, 1969) i čak četiri puta član druge najbolje petorke u NBA.

Igračku karijeru počeo je u Baltimoru, gdje je proveo jednu sezonu (1965/1966), a potom je deset godina nosio dres Chicago Bullsa.

Kao trener, Sloan je predvodio sjajnu generaciju Jute, koja je vodila žestoku borbu s Jordanovim Bullsima.

Dva puta su igrali veliko finale (1997. i 1998), ali su oba puta izgubili tijesnim rezultatom.

Jerry je u Utahu bio kao trener do 2011, potom je imao i ulogu saradnika, a 2016. godine dijagnostikovana mu je Parkinsonova bolest.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...