I PUTIN UPOZORAVA: "Rusiji najesen prijeti drugi talas koronavirusa"

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se pripremi na drugi talas koronavirusa, koji bi mogao da nastupi u oktobru ili novembru ove godine.

  • Svijet

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

On je podržao inicijativu da se počnu pripreme za ponovno otvaranje zdravstvenih ustanova kada se okonča pandemija, prenosi Tass.

"Želio bih da skrenem pažnju našim kolegama, prije svega ministru zdravlja Mihailu Murašku, na potrebu da se pripremimo za ublažavanje restrikcija pod kojima živimo. Moramo da razmišljamo o drugom talasu, koji bi, prema navodima stručnjaka, mogao da nastupi najesen, u oktobru ili novembru", rekao je Putin tokom online sastanka o situaciji u vezi s koronavirusom u zemlji.

Putin je ocijenio da se situacija u vezi sa širenjem koronavirusa u Rusiji generalno stabilizovala.

On je dodao da se i u Moskvi, koja se prva suočila s epidemijom, i u drugim ruskim regionima, broj prijavljenih slučajeva na dnevnom nivou postepeno smanjuje.

Međutim, kako je naglasio, "do sada ova dinamika nije brza kao što bismo voljeli da bude, nekad je čak i nestabilna, ali je i dalje prisutna".

Kao primjer je naveo da je prije sedam dana stopa porasta broja slučajeva širom Rusije iznosila 5,9 odsto, a danas je 3,5 odsto.

"U međuvremenu, od ključne je važnosti da do takvog pada dođe usljed konstantnog povećavanja količine testova, što omogućava da se bolest otkrije u ranoj fazi", rekao je Putin.

On je naglasio da je u protekle dvije sedmice broj obavljenih testova porastao za skoro tri miliona, odnosno da se na dnevnom nivou testira skoro 240.000 ljudi.

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...