AFERA "FLAJŠ": Je li SDP zbog duga bio primoran na političke ustupke?

Afera "Flajš" koja trese političku scenu u susjednoj Hrvatskoj, te je već rezultirala sa hapšenjem deset osumnjičenih za pranje novca, polako se prelijeva i u Bosnu i Hercegovinu.

  • Mini market

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Mediji su jučer objavili da fiktivna firma "Analytics Experts" u vlasništvu Ane Karamarko, supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka, ima snažne finansijske veze sa Socijaldemokratskom partijom BiH.

Prema finansijskom izvještaju, kojeg je SDPBiH dostavio Centralnoj izbornoj komisiji, na dan 31. decembar prošle godine, ova stranka prema firmi Analytics Experts ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos, prema podacima iz ovog finansijskog izvještaja, kojeg "centrala" ili bilo koja organizaciona jedinica SDP-a treba platiti nekoj firmi.

U današnjoj izjavi, a vezano za ovu temu, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pojasnio je da firma Ane Karamarko nije ništa direktno radila za SDP.

"Otkupili su potraživanja od onih koji su radili za nas i prema kojima smo imali neizvršenih obaveza. Nama je odgovaralo da te obaveze odgodimo i što kasnije platimo", kazao je Nikšić.

Osim što je priznao da je SDP u toliko lošem stanju da nije u stanju da izmiruje svoje finansijske obaveze, Nikšić je otvorio i drugo suštinsko pitanje: otkud da SDP-ov najveći dug otkupljuje baš firma povezana sa HDZ-om Hrvatske?

Nakon što je Dragan Čović najavio da prekida koaliciju sa SDA, njemu bliski portali plasirali su tezu da je SDP, s obzirom na politiku koju sa Našom strankom provode u proteklom periodu, mnogo poželjniji partner za HDZ.

Također, HDZ-u itekako odgovaraju neprestani napadi iz SDP-a prema Demokratskoj fronti i Željku Komšiću.

U tom smislu, sasvim je opravdano pitanje da li su preuzimanjem kontrole nad SDP-ovim dugom, krugovi bliski HDZ-u Hrvatske prinudili Nermina Nikšića da Draganu Čoviću pravi i određene političke ustupke, pogotovo nakon što je dodatno otežana pozicija SDP-a radikalnim smanjivanjem finansiranja političkih stranaka iz Budžeta.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...