"SB" OTKRIVA STVARNE RAZLOGE RASKIDA KOALICIJE GS-a s DF-om: Očajnički pokušaj Čolpe da se opere od koalicije sa SDA i tvitova Suljagića i Bajrovića!

Procjenjujući da zbog koalicije sa SDA Demokratska fronta postaje “brod koji tone”, te da će zbog toga biti kažnjen na izborima od većine svojih glasača, suočen s pritiskom vlastitog preostalog članstva Čolpa je odlučio napraviti "očajnički potez" napuštanja tog broda.

  • Mini market

  • 22. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 2

Danas se u javnosti pojavila prilično iznenađujuća vijest da Građanski savez napušta savez s DF-om te formira svoj klub zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Kao razlog su naveli da GS ne želi na lokalne izbore da izađe kao dio “zelene koalicije”, aludirajući pritom na zajedničko učešće u vlasti SDA I DF-om gdje se, za sada, potonja stranka uglavnom ponaša kao pasivni igrač s klupe. Nedugo potom uslijedio je odgovor DF-a koji je GS-u poručio da oni sa SDA sigurno neće izaći zajedno na lokalnim izborima, te je pozvao Građanski savez da revidira svoju odluku i pridruži im se na zajedničkoj listi na lokalnim na kojoj bi još bili Socijaldemokrati Envera Bijedića i srodne lijeve organizacije.

Demokratska fronta i Građanski savez potpisali koalicioni sporazum ...

Postavlja se pitanje šta je dovelo do ove prilično izenađujuće odluke?

Podsjetimo, Građanski savez osnovan je 2016. godine od strane Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, nakon što je ovaj dvojac na teatralan način izbačen iz Demokratske fronte godinu ranije. Ipak, i pored toga, ratne sjekire sa Željkom Komšićem su ubrzo zakopane, pa je stranka 2018. istupila zajedno s DF-om na izbore. Upravo zahvaljujući ovoj listi aktuelni predsjednik GS-a Nihad Čolpa kojem je Bajrović prepustio mjesto predsjednika stranke, uspio je kao nosilac dobiti mjesto zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. No tamo gdje je stranka istupila samostalno, a to su bili kantonalni nivoi, Građanski savez i pored prilične prisutnosti u medijima doživio je svojevrsni debakl. Tako je primjerice u Kantonu Sarajevu, gdje je listu vodio upravo dvojac Suljagić-Bajrović, ova stranka osvojila tek nešto iznad 1% glasova.

Ovaj rezultat ne treba da čudi ako se uzme u obzir da su Suljagić i Bajrović mnogo više bili posvećeni cjelodnevnom kucanju tvitova i prepirci s neistomišljenicima, nego izgradnji izgradnji stranačke infrastrukture i vođenju izborne kampanje. No, dodatni problemi uslijedili su poslije izbora. Iako se GS odlučio predstavljati kao stranka lijevog centra, “nastupi” Suljagića i Bajrovića na društvenim mrežama koji su postajali sve ostrašćeniji i sve više obojeni nacionalizmom, doprinijeli da rijetki glasači i još rjeđi članovi počnu masovno okretati leđa ovoj stranci pretvarajući Građanski savez u svojevrsno političko nedonošče. 

Zoran Kusovac on Twitter:

Predsjednik ove stranke Čolpa koji važi za umjerenog političara se, navodno, sve vrijeme protivio ovakvim istupima, a stvar je kulminirala kada je uz agreisvno insistiranje između ostalog i dvojca Bajrović-Suljagić izašao iz Vlade “šestorke” u Kantonu Sarajevu i formirao novu koaliciju sa SDA i SBB-om na državnom i kantonalnom nivou. Ovo je, kako saznajemo dovelo i do otvorenog, i to žestokog, sukoba Čolpe s osnivačima stranke, nakon kojeg je prema našim informacijama Emir Suljagić, tiho i bez medijske pompe, napustio GS, inače njegovu dosad već treću stranku. No u konačnici je ipak politički profitirao, jer je s druge strane za svoj “javni angažman” pripažen od SDA te postavljen za direktora Memorijalnog centra u Potočarima.

alt


Pored toga, DF je navodno u pregovorima oko ulaska u vlast sa SDA potpuno zaobišao predsjednika i zvanične organe GS-a, a Čolpa je mjesecima bio nezadovoljan i tretmanom koji je uživao od Demokratske fronte, što uključuje činjenicu da GS-u nakon izbora nije ponuđena niti jedna funkcija u izvršnoj vlasti, da se ova stranka nije konsultovala prilikom donošenja ključnih odluka, kao i da je prema njoj generalno vladao ignorantski i nipodaštavajući odnos.

Procjenjujući da zbog koalicije sa SDA Demokratska fronta postaje “brod koji tone”, te da će zbog toga biti kažnjen na izborima od većine svojih glasača, suočen s pritiskom vlastitog članstva, Čolpa je odlučio napraviti "očajnički potez" napuštanja toga broda, računajući da bi igranjem na kartu poštenja i principijelnosti mogao povratiti ugled Građanskom savezu u mjesecima pred izbore i pokušati samostalno ostvariti zapaženiji rezultat.

Ipak, uzimajući u obzir činjenicu da je Čolpa uz Reufa Bajrovića koji sve manje istupa u ime stranke danas ostao de facto jedini javno aktivan član GS-a, da stranka posjeduje izuzetno slabu infrastrukturu te da već iza sebe ima kratku ali burnu historiju ideološkog lutanja i kompromitacije kod glasača, GS predstoji teška borba za pridobijanje novih glasača

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...