LEGENDARNI MIRKO ILIĆ NEMA DILEMU: "Tesla nije ni srpski ni hrvatski nego..."

"Tesla je umro prije 77 godina. Što se desilo s novim Teslom? Puno je teže stvoriti novog Teslu nego tvrditi za nekog starog da je vaš", kaže, između ostalog, Mirko Ilić u intervjuu za Nova.rs...

  • Kultura

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Intervju za beogradski portal Nova.rs dao je Mirko Ilić, rođeni Bosanac, grafički dizajner, ilustrator i strip crtač, vjerovatno najpoznatiji s ovih prostora, koji već decenijama živi u New Yorku, u koji se doselio iz Zagreba, gdje je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina bio aktivni sudionik onoga što se zove "novi val".

Izdvajamo onaj dio u kojem je govorio o Nikoli Tesli.

"Ne znam da li znate, ja sam Amerikanac koji skoro perfektno govori vaš jezik i ja vam svima mogu reći da je Tesla američki. On je radio ovdje, ovdje su mu dali novce, ovdje su mu dali mogućnosti. Vi ne možete prisvojiti nekoga ko je od vas otišao. Vrlo jednostavno. Kao što danas gomila mladih odlazi zato što im ne dajete mogućnost da kreiraju i žive i ostanu tamo gdje bi možda trebali ostati.

Prema tome, ako zemlja učini apsolutno sve da otjera mladu, talentiranu osobu - a nije lako otići od mame i maminog kuhanja (nitko ne kuha tako dobro kao mama) - i ona ode u svijet i uspije i muči se, a onda vele, a, pa on je naš. Ne. 'On je naš' se pokazuje puno ranije, a kad treba pokupiti kremu na kraju, praviti se važan, to bojim se da baš ne funkcionira.

Oni svi tvrde da je Tesla njihov? Zar Tesla nije umro u bijedi u hotelu u New Yorku? Kako da nije bio njihov tad kad mu je trebalo pomoći? Svi bi nagradu, svi bi da dobiju Oscara, ali im se ne da snimiti film. I tu je cijeli problem. Tesla je umro prije 77 godina. Što se desilo s novim Teslom? Puno je teže stvoriti novog Teslu nego tvrditi za nekog starog da je vaš. I sve te zemlje su mogle pokazati nevjerojatnu ljubav prema Tesli da su izmislile Tesla električni automobil, ali nisu. Nisu čak ni registrirale to ime.

Zato ga Amerikanac može upotrijebiti. Jedino što smo mi, koliko se ja sjećam, imali prvi tranzistorski radio, zvao se 'Nikola Tesla', koji je imao žicu pa se moglo staviti u uho i slušati nogometna utakmica u bolnici a da se druge ne maltretira. Dakle, to je Tesla za taj dio svijeta."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...