ZNACI OPORAVKA: Proizvođači namještaja optimistični, počele stizati inozemne narudžbe

Ovaj sektor, izvozno orijentisan, pretrpio je prošle godine u Republici Srpskoj pad u prozvodnji prvi put nakon svjetske ekonomske krize. Imali su manje narudžbi iz Zapadne Evrope.

  • Ekonomija

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Drvoprerađivača i industrija namještaja Republike Srpske, kao i sve privredne grane, osjećaju posljedice pandemije novog koronavirusa, ali trenutno vlada optimizam da bi se ovaj značajni dio naše privrede mogao u potpunosti oporaviti najesen.

Ovaj sektor, izvozno orijentisan, pretrpio je prošle godine u Republici Srpskoj pad u prozvodnji prvi put nakon svjetske ekonomske krize. Imali su manje narudžbi iz Zapadne Evrope, prije svega iz Njemačke, koja je tokom prošle godine usporila rast. Naši proizvođači namještaja na njemačko tržište izvoze oko 25 posto svojih proizvoda.

Osim toga, s radom su prestala određena privredna društva koja su proizvodila namještaj, konkretno jedan veliki proizvođač kreveta u Petrovu. Vlasnik iz Holandije imao je određene probleme i prekinuo je proizvodnju, koja je na godišnjem nivou bila oko 40 miliona KM. To se odrazilo na ukupan obim proizvodnje namještaja u RS.

Dobar početak

Početak godine je za drvoprerađivačku industriju i proizvođače namještaja bio obećavajući; prva dva mjeseca pokazivala su znake oporavka, ali već od marta počinje pad zbog pandemije koronavirusa. Statistika bilježi pad proizvodnje namještaja u martu za čak 38,5 odsto, a vjeruje se da će u aprilu biti i veći.

Međutim, sa popuštanjem mjera kod nas te u regionu i cijeloj Evropi, situacija se popravlja i počinju stizati narudžbe.

Osim toga, postoje firme koje su i tokom aprila prodavale namještaj, doduše online. Jedna od njih je “Prima” ISG iz Bosanske Gradiške, koja je najveći proizvođač tapaciranog nameštaja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Gotovo sve proizvode izvoze iz BiH.

"Nama se u prethodnom periodu, dok su na snazi bile ograničene mjere kretanja i dok je svugdje bio zabranjen rad salonima namještaja, povećala internet-prodaja. Čim su mjere popuštene, ljudi više dolaze na lice mjesta", objašnjava za Srpskainfo Goran Marčeta, direktor ovog preduzeća.

Ulaganja

Ističe da u ovom trenutku bilježe znake oporavka i da bi, ako se situacija ovako nastavi, već u junu mogli da budu na nivou kao prije pandemije korona virusa.

"Ne mogu da govorim u ime ostalih proizvođača, ali mi smo dosta uložili i ulažemo u rad i radnike. Bez toga ne bismo mogli ni dobro poslovati", navodi Marčeta i dodaje da bosanskogradiška “Prima” zapošljava oko 370 radnika.

Postoji velika mogućnost da će u skorijem periodu tražiti još radnika.

Kao i svi onima kojima je proizvodnja bila ograničena zbog cjelokupne situacije, i ovo preduzeće je apliciralo kod Vlade RS za pomoć.

Zapadna Evropa

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik za Srpskainfo potvrđuje da postoje naznake oporavka drvoprerađivačke industrije i proizvodnje namještaja Republike Srpske.

"Na početku pandemije smo bili skeptični, ali situacija se popravlja. Ovaj sektor zavisi, kao što je već poznato, od tržišta Zapadne Evrope. Kako se to tržište, na koje izvozimo najznačajniji obim proizvodnje, bude oporavljalo, tako će da teče i oporavak naše industrije", navodi Šinik.

Po trenutnim pokazateljima, dodaje, u prva dva kvartala neće biti baš dobri rezultati, ali se nivo proizvodnje od prije pandemije očekuje najesen.

Industrija sa 9.000 radnika

U drvoprerađivačkoj industriji RS posluje oko 500 privrednih subjekata u kojima je zaposleno oko 9.000 radnika.

Od ukupne proizvodnje u prerađivačkoj industriji, drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja učestvuju sa više od 16 odsto ili 10,5 odsto u ukupnoj industriji. Od ukupnog izvoza u prerađivačkoj industriji, proizvodi iz drvoprerađivačke industrije i namještaja učestvuju sa 21,4 odsto ili 15 odsto ukupnog izvoza RS-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...