NA DAN OPĆINE PODSJETILI I NA OSLOBOĐENJE OD AGRESORA: Tada smo pokazali snagu

Na današnji dan 1992. godine Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

  • Društvo

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju danas je počelo obilježavanje 23. maja, Dana općine Kalesija.

Na današnji dan 1992. godine, Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Borci Armije Republike BiH, iako slabije naoružani, uspjeli su da nanesu poraz pripadnicima JNA te srbočetničkim jedinicama, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Cvijeće su položili općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović sa saradnicima, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, u ime Vlade TK ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz rata, predstavnici nevladinih udruženja, zatim političke stranke i partije, kao i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Nakon toga je upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su dodijeljena općinska prizanja “Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija” i “Plaketa sa zlatnim grbom”.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović kazao je da je 23. maj jedan od najbitnijih datuma, jer su upravo na taj dan prije 28 godina poraženi JNA i njeni saveznici.

Oni su poraženi u Kalesiji i spriječeno je da ostvare plan, a to je da se spoje s četnicima na Ozrenu, čime bi ovaj dio Bosne bilo teško braniti.

O 23. maju, Danu općine Kalesija, govorio je general Armije RBiH Mirsad Gutić.

"Tog dana smo pokazali snagu i kako zajedništvom možemo dosta toga uraditi, kako možemo pobijediti nadmoćnijeg neprijatelja. Tada sam upoznao Seada Džafića, sadašnjeg načelnika Kalesije. Nije otišao iz države, ostao je tu, s nama se borio i svu svoju imovinu stavio na raspolaganje Armiji RBiH. Svoj imetak je dao za nabavku svega onoga što je potrebno za vojnike", kazao je Gutić.

On se u svom obraćanju prisjetio hrabrih boraca koji su četnike otjerali iz Kalesije i koji su je oslobodili od agresora.

Općinski načelnik Sead Džafić rekao je u svome obraćanju da je Kalesija ponos cijele Bosne i Hercegovine i da se zajedno može uraditi mnogo toga kako bi mladi ostali u Kalesiji i gradili je za buduće generacije.

Načelnik je, također, upoznao prisutne i o projektima koji su urađeni u proteklom periodu, rekavši da se ulagalo u mjesne zajednice od Memića do Jajića, Gojčina, Vukovija Donjih i Seljublja, potcrtavši da nijedno naselje nije zapostavljeno u protekle četiri godine.

Na kraju svečanosti dodijeljena su i općinska priznanja, a najviše priznanje “Medalja sa zlatnim grbom” odlukom općinskih vijećnika Kalesije pripalo je načelniku Seadu Džafiću, dok su “Plakete sa zlatnim grbom” dodijeljene Domu zdravlja Kalesija, Udruženju "Crveno-bijelo-crvena radost" iz Tuzle i PVJ Kalesija.

S obzirom na to da je, uz “Medalju sa zlatnim grbom općine Kalesija”, prvonagrađenom pripala i nagrada od 930 KM, načelnik Sead Džafić novac je poklonio Udruženju koje okuplja žene oboljele od karcinoma “Nijemi krik”, Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama “Osmijeh nade” i Udruženju “Ženo, majko, sestro” Kalesija, saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...