PRISTUPAČNA JETTA: Jeftini kineski Volkswagen stiže i u Evropu?

Volkswagen grupa mogla bi da automobile svog niskobudžetnog brenda Jetta ponudi i kupcima izvan granica Kine.

  • Auto

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 0

Njemački automobilisti gigant već duže vrijeme želi da otme dio evropskog tržišnog kolača rumunskoj marki Dacia, koja je u vlasništvu kompanije Renault, ali do realizacije tog plana još nije došlo.

U međuvremenu, prvi koraci u tom pravcu napravljeni su prošle godine, kada je VW lansirao na kinesko tržište jeftini brend Jetta, koji je dobio ime po poznatom Volkswagenovom modelu.

Osam mjeseci kasnije, novorođena marka već bilježi pristojne rezultate u Kini, gdje je do sada prodata 81.000 vozila s amblemom Jetta. Samo u aprilu, kineskim kupcima isporučeno je 13.500 automobila, što je oko 1 posto tržišnog udjela u toj zemlji.

Jetta je ove godine povećela učešće na kinsekom tržištu automobila s obzirom na to da je jedan sloj, uglavnom mlađih kupaca odlučio da nabavi pristupačan auto kako bi izbjegao javni prijevoz u velikim kineskim gradovima nakon što je kroz tu zemlju protutnjao koronavirus.

Osokoljeni početnim prodajnim uspjehom u 2020., u Volkswagenu su počeli da razmišljaju o širenju marke Jetta i izvan granica Kine, saznaje Autonews Europe.

"Uspješan početak brenda je, naravno, podstakao i interesovanje s drugih tržišta", rekao je novinarima ove sedmice predsjednik brenda Jetta Harald Mueller, ali nije detaljnije obrazložio svoju izjavu.

Inače, VW se odlučio za dobro razrađen pristup - osnovao je pristupačnu marku Jetta u Kini, prema svom modelu koji je dobro poznat u Sjedinjenim Državama i Evropi, dok su sestrinsku marku Škoda, koja je u početku "glumila" jeftini VW, u tom obliku ostavili za napad na lukrativno indijsko tržište.

S druge strane, Škoda je u Evropi, pa i u Kini, već postala punopravni, etablirani brend, koji se kvalitetom, ali i cijenom, približio matičnom Volkswagenu.

Čini se da je nakon dužeg niza godina VW najzad na pravom putu da zaprijeti Renaultovom niskobudžetnom brendu - rumunskom proizvođaču Dacia.

Podsjećamo, ponuda marke Jetta u Kini se sastoji od jedne limuzine - VA3, koja se prethodno u Kini prodavala kao Volkswagen Jetta, i dva SUV modela, VS5 i VS7.

Sva tri vozila se izrađuju u kineskom Chengduu, u fabrici koju je Volkswagen osnovao u saradnji s kineskom kompanijom FAW.

Najjeftiniji je VA3, koji u Kini košta svega 8.000 dolara, dok SUV VS5, koji bi u Evorpi bio, vjerovatno, traženiji, košta samo 12.000 dolara.

Ipak, ukoliko bi se modeli marke Jetta zaista pojavili na evropskom tržištu, svakako bi bili skuplji kako zbog troškova transporta, tako i zbog strogih bezbjednosnih i emisionih standarda koje bi morali da zadovolje kako bi se prodavali na Starom kontinentu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...