NIKO NE ZNA KAKO JE TO MOGUĆE: Kada su otkopali kostur gorostasa starog 300.000 godina, ostali su u šoku… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 26. Maj 2020  

  • 0

Naša današnja priča vodi nas na područje Schöningena, pitoresknog gradića na sjeveru Njemačke, paleontolozi su otkopali gotovo kompletan kostur slona iz starijega kamenog doba.

Teška nevjerovatnih sedam tona, s ravnim kljovama dugačkim gotovo dva i pol metra, zastrašujuća životinja nastanjivala je ovo područje prije 300.000 godina. Izumrla vrsta dobila je naziv Palaeoloxodon antiquus. Novopronađena ženka po svoj je prilici uginula od starosti, a duboki zarezi na kostima pokazuju kako su se njenim truplom nahranile divlje zvijeri. Pored ostataka ogromnog sisara znanstvenici su pronašli krhotine kremena i kameno oruđe, iz čega je vidljivo da su i paleolitički ljudi jeli  slonovo meso.

Nije se radilo o pripadnicima roda Homo sapiens, on se, naime, u Evropi pojavio tek prije 45.000 godina, već o ljudskom rođaku Homo heidelbergensisu.

Zanimljivo je i šta je paleontologe navelo na zaključak o prirodnoj smrti slona. Odgovor se krio u mjestu na kojem su kosti pronađene. “Nalazile su se pored jezera, a poznato je da se slonovi zadržavaju u blizini vode kad su stari i bolesni”, kazao je voditelj istraživanja Jordi Serangeli.

“Osim toga, slonica je imala jako istrošene zube, što znači da je uginula u dubokoj starosti”. Iako su arheolozi i ranije nalazili ostatke prapovijesnih slonova u regiji, niti jedan fosil nije bio tako dobro očuvan.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...