MIRNO SPAVAJ, NANO, SVE JE BLINDIRANO: "SB" otkriva kako je Radončić organizirao ličnu zaštitu na svom imanju u selu Nebočaj!

Kako se Radončiću, očito, dopala besplatna reklama u „Slobodnoj Bosni“, odlučili smo nastaviti započetu priču o njegovom obezbjeđenju.

  • Mini market

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 8

Ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a Fahrudin Radončić javno je zahvalio „Slobodnoj Bosni“ na korektnom izvještaju o tome kako funkcionira njegovo lično obezbjeđenje. Kako se Radončiću, očito, dopala besplatna reklama u „Slobodnoj Bosni“, odlučili smo nastaviti započetu priču o njegovom obezbjeđenju, tim prije što u posljednje vrijeme njegovoj kompaniji ne cvjetaju ruže, jer je, kako smo doznali, upravo otpustio ogroman broj uposlenika.

Ovog puta bavit ćemo se nevjerovatnim mjerama sigurnosti na njegovom privatnom imanju u selu Nebočaj, općina Vogošća.

KUPIO SRPSKO SELO

Radončić je još od 2005. počeo kupovati zemlju od srpskih vlasnika koji su, jedan za drugim, napuštali ovo selo da bi 2006. godine formirao prostrani kompleks od stotinjak dunuma zemlje. Da smo maliciozni, kako nas optužuje Radončić, napisali bismo da je tako izravno sudjelovao u „etničkom čišćenju“ i „humanom preseljenju stanovnika“.

Većinu kuća koje je kupio od prijeratnih srpskih vlasnika, preuredio je i služe kao pomoćni objekti. Jedna od takvih kuća zove se „Pantelijina kuća“ po bivšem vlasniku Panteliji, u koju je Radončić smjestio rakijski kazan s nekoliko hiljada litara rakije koju sam peče svake godine na svom imanju.

U centru golemog kompleksa napravio je „blindiranu kuću“ za odmor, gdje uglavnom boravi tokom vikenda i praznika. Cijelo imanje opasano je armiranim zidom, visokim 2,5 metara, s bodljikavom žicom na vrhu, a u imanje se može ući iz četiri smjera. Radončić je, naime, naknadno izgradio pristupne puteve i četiri kapije na svom imanju tako da nikada ne ulazi na istu kapiju niti izlazi na onu kapiju na koju je posljednji put ušao. Na taj način je potencijalnim napadačima znatno otežao posao eventualnog planiranja i pripremanja „sačekuše“.  

Kuća u kojoj boravi, pravi je neprobojni bunker. Na svaki prozor i balkonska vrata ugrađena su neprobojna stakla, otporna na vatreno oružje. Kuća je građena namjenski, debelim betonskim armiranim zidovima. Krovna konstrukcija je, također, neprobojna - kuća je pokrivena teškim kamenim crijepom, koji je namjenski izlijevan u Sloveniji.

ČETIRI KAPIJE, PET PASA, DESET ZAŠTITARA

Na imanju se 24 sata dnevno, pored fizičkog obezbjeđenja, nalazi pet dresiranih pasa (vučjaci i kane corso), koji su raspoređeni u boksove na svakoj ulaznoj kapiji i koji se u noćnim satima puštaju iz boksova kako bi patrolirali imanjem. Vikendom, kad je Radončić na spavanju u kući u Nebučaju, jednog psa veže za ulazna vrata kuće, a drugog za balkonska vrata, odnosno stakleni portal u prizemlju. Lično obezbjeđenje i danju i noću patrolira imanjem naoružano i sa psima, dvogledima i posebnim kamerama za noćno izviđanje.

Obezbjeđenje je u stalnoj radiovezi s Radončićem, koji u spavaćoj sobi pored sebe uvijek ima pištolj i upaljenu radiostanicu.

Radončić na imanju šeta tzv. tranšejama koje je napravio zasađivanjem tuja tako da se ni iz jednog ugla ne može vidjeti gdje se nalazi. Šetalište između tuja je asfaltirao kako bi, u slučaju potrebe za evakuacijom, vozač mogao blindiranim automobilom doći do Radončića na njegov poziv. U toku noći imanje je osvijetljeno reflektorima velike jačine, od kojih se dva nalaze na krovu kuće u kojoj boravi Radončić i pokrivaju i osvjetljavaju šumu u dva pravca. Pored reflektora, na imanju je, prema nalogu Radončića, instaliran veliki broj manjih reflektora sa senzorom pokreta! 

Važno je napomenuti da je njegov prvi susjed ujedno i njegov dugogodišnji doktor Mirsad Đugum, koji je kuću za odmor u Nebočaju izgradio upravo na poticaj Radončića kako bi mu bio pri ruci za "ne daj, Bože". 

Nakon što je na svom imanju 2014. godine ubijen Jozo Kafadar, biznismen i vlasnik firme “Ovnak” iz Viteza, Radončić je poduzeo dodatne mjere sigurnosti. Od tada prilikom svojih šetnji zahtijeva da naoružano obezbjeđenje ide za njim na rastojanju od pet metara. Šeta samo u noćnim satima, sa psima i obezbjeđenjem, uz izričitu naredbu da se za to vrijeme pogase sva svjetla i reflektori na imanju.

MIRNO SPAVAJ, NANO, SVE JE BLINDIRANO

No, od kada je na svom imanju u noćnim satima ubijen banjalučki biznismen Slaviša Krunić, Radončić je prestao šetati i navečer, ne odlazi automobilom s imanja u noćnim satima niti dolazi na imanje u noćnim satima. Mijenja taktiku dolaska na imanje, često na način da svoj eskort i obezbjedenje pošalje ranije na imanje, a on neposredno iza njih dolazi terencem Porsche, u kojem ga vozi njegova “bivša” supruga Azra.

U posljednjem periodu Radončić je izgubio povjerenje i u obezbjeđenje pa je u “Dnevnom avazu” raspisao dva konkursa za prijem kako šefa obezbjeđenja, tako i većeg broja zaštitara, certificiranih za fizičku zaštitu. Konkurs je još otvoren...

alt

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...