HASHIM THAÇI KATEGORIČNO PORUČIO: Ne vjerujem Miroslavu Lajčaku, vjerujem samo Amerikancima

On je, prema navodima RTS-a, rekao da ima potpuno povjerenje u američko rukovodstvo.

  • Regija

  • 26. Maj 2020  26. Maj 2020

  • 2

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi izjavio je da neće učestvovati u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

On je, prema navodima RTS-a, rekao da ima potpuno povjerenje u američko rukovodstvo.

"Lično ću se, kao predsjednik, odazvati pozivima na samite koje bi vodili Merkel, Macron itd. Ali, nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak", rekao je Hašim Thaçi prilikom posjete kosovskoj Privrednoj komori u Prištini.

Istaknuo je da "ima potpuno povjerenje u američko rukovođenje", koje će, po njemu, "uspješno da zaključi dijalog".

"Bez vodeće uloge Sjedinjenih Američkih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali, lično nisam u kontaktu s Lajčakom i ne znam koliko su pregovori Lajčak - Kurti - Borell odmakli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo", rekao je Tači.

Lajčak je, otkako je imenovan za izaslanika EU za dijalog, više puta razgovarao s odlazećim premijerom Albinom Kurtijem.

Thaçi je danas ponovio da je došlo vrijeme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa suoče sa pravdom.

"Prije nego što razmisli o narednim koracima, Kurti i njegova grupa suočit će se sa pravdom. I on i drugi oko njega su ovih mjeseci prekršili i ustav i zakone", dodao je Thaçi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...