DODIK VJEŠTO ZAMETAO TRAG: U "igri" nova firma za uvoz "pokretne bolnice"...

Firma ''Derbi Trade'' iz Brčkog samo je posrednik u cijelom poslu, jer je, stjecajem okolnosti, oficijelni zastupnik medicinske opreme italijanskog proizvođača "Fazini" za BiH. Ova firma je uvozniku bolnice neophodna, jer posjeduje potrebne dozvole za registraciju medicinske opreme.

  • Ekonomija

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Od Agencije za lijekove BiH još niko nije zvanično tražio dozvolu za uvoz prateće medicinske opreme za pokretnu bolnicu. U Agenciji nam je potvrđeno da su u kontaktu sa predstavnicima firme "Global Balkan", koja je i uvoznik. U međuvremenu, u priči o uvozu medicinske opreme pojavljuje se još jedna firma. 

"Od strane istih smo obaviješteni da će se u toku ove sedmice veleprometnik "Derby Trade" iz Brčkog javiti kao ovlašeni zastupnik najvećeg dijela opreme u pokretnoj bolnici, zahtjevom za uvoz medicinske opreme'' – odovorili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

Firma ''Derbi Trade'' iz Brčkog samo je posrednik u cijelom poslu, jer je, stjecajem okolnosti, oficijelni zastupnik medicinske opreme italijanskog proizvođača Fazini za BiH. Ova firma je uvozniku bolnice neophodna, jer posjeduje potrebne dozvole za registraciju medicinske opreme.

Ipak, sva oprema koja se nalazi pod carinskim nadzorom, nije registrovana kod Agencije za lijekove pa će se morati ići sa pokušajem, odnosno zahtjevom interventnog uvoza.

Vlasnik ''Derby Tradeaa'' potvrdio je za BN da su ga iz kompanije ''Balkan Global'' zamolili da pomogne pri carinjenju opreme za pokretnu bolnicu.

- ''Balkan Global'' kontaktirao nas je prije dva-tri dana. Ja sam došao kod njih i dali su mi spisak opreme koja je u Njemačkoj. Pogledao sam to i vratio se u bazu ''Derby Tradea'', pregledali smo spisak iste i uvjerili se da je gro opreme iz firme "Fazini", čiji smo mi oficijelni uvoznici i distributeri. Ugovor je sklopljen i omogućuje da isti mogu koristiti našu registraciju za svako registrovano medicinsko sredstvo i uz našu pismenu saglasnost ista će moći da bude ocarinjena'' – izjavio je za BN TV direktor ''Derby Tradea'' Zdravko Marinčić.

Na spisku opreme, prema našim saznanjima, ima opreme koja uopšte nije registrovana i ne može se cariniti na isti način, što dodatno komplikuje situaciju.

"Jedan konkretan primjer – pomenuli su nekakav EKG aparat da ga je neko tamo registrovao, neki MRL, što nije tačno, taj aparat smo mi registrovali, on ima svoj kataloški broj. Mi smo još u fazi detektovanja cijele fakture koja je, navodno, u vozilu u nekom carinskom terminalu. Naša registracija, plus odobrenje za neregistrovanu opremu, jednako je mogućnost carinjenja cijele opreme. Ulazak te opreme sad će biti legalan'' – kaže za BN TV Zdravko Marinčić.

IZ UIO-a BiH potvrdili su nam da postoje rokovi do kada mora stići carinska prijava.

''Parktično, rok za podnošenje carinske prijave je 15. juni. Do tog roka bi se trebala podnijeti carinska prijava za uvozno carinjenje ove opreme'' – kaže portparol UIO-a BiH Ratko Kovačevoć.

Dok se čeka na odobrenje uvoza i carinjenje robe, šator u Zalužanima zjapi prazan. Umjesto kreveta i ostale opreme – drvene palete, nepokošena trava i smeće – slika je trenutnog stanja.

Od pompezno najavljene pokretne bolnice, trenutno imamo samo ono što vidite – šatore. Postavljeno ih je 15. Dva su zatvorena, unutra se ne nalazi ništa. Oprema koja je stigla na početku, nalazi se u hangaru pored šatora.

Tačnije, tu su agregati. Pored toga, stigli su kreveti, madraci, rasvjeta... Prvi kontingnet carinjen je 24. aprila. Taj dio opreme sa PDV-om koštao je dva miliona maraka. Prvi kontingent stigao je poečtkom aprila. Zajedno sa avionskim prijevozom, sve je plaćeno 4,6 miliona maraka sa PDV-om.

Pokretna bolnica i većina drugih javnih nabavki u protekla dva mjeseca završeni su pregovaračkim postupkom. Praksa je pokazala da upravo takav način provođenja javnih nabavki ostavlja najviše prostora za zloupotrebu novca građana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...