BIJES MEĐU ČESIMA: U prodaji kalendar s fotografijama nacističkih zločinaca

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvala je bijes u Češkoj.

  • Šareni svijet

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 1

Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili, moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača "Naše vojsko" u Pragu, prenosi Hina. Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a.

Savez jevrejskih zajednica u Češkoj namjerava podnijeti tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca, koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Kristoph Israng, njemački ambasador u Češkoj, izrazio je putem Twittera gnušanje. "Proizvodi koji veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj povijesti su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da neko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati."

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

Praško gradsko vijeće već je u aprilu poništilo najam prodajnog prostora, navodeći etičke razloge.

Izdavač "Naše vojsko" u prošlosti je izazvao bijes prodajom šoljica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu pa je slučaj odbacila. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...