ŽESTOKA RASPRAVA IZETBEGOVIĆA I ČOVIĆA U DOMU NARODA: Čemu te tvrdoglavosti?

Vijeće ministara BiH ne može narediti Federaciji BiH niti Republici Srpskoj (RS) kako će rasporediti sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura.

  • Politika

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 13

Poručio je ovo danas u Sarajevu na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH drugi zamjenik predsjedavajućeg tog doma i lider SDA Bakir Izetbegović.

Podsjeća da je dogovor o sredstvima MMF-a u spomenutom iznosu već postignut.

- Prvo je bilo Pismo namjere i ono je otišlo. Po njemu je postupljeno i mi smo dobili ta sredstva. A onda je bio jedan politički dogovor između mene i ovdje prisutnog gospodina Čovića da se 50 posto sredstava da FBiH, a 50 posto kantonima. I to je urađeno na nadležnom nivou. Vijeće ministara ne može reći FBiH kako će podijeliti sredstva. Niti RS-u. Ne može ministar finansija kazati kako ćete vi vašim opštinama u RS-u podijeliti sredstva. I da to kaže, vi u RS-u možete slobodno reći - nećemo tako da postupimo, mi ćemo ta sredstva podijeliti kako mi hoćemo - kazao je Izetbegović.

Jednako tako, navodi, može uraditi i FBiH te se pita zbog čega se insistira na tome da Vijeće ministara, koje nije nadležno ni po Ustavu, ali ni po zakonima, raspoređuje sredstva Federaciji.

- Zašto se na takav način komplicira život? Federacija može da to potpuno ignoriše. Ja danas pozivam gospodina Bevandu da se pozove na Pismo namjere, da ponovi formulacije koje smo tamo napravili, u kojima smo se usaglasili da proslijedi sredstva, jer ona nisu na Centralnoj banci, ona su još na računu Ministarstva finansija. Danas se ta stvar može riješiti i ja pozivam gospodina Bevandu da to uradi - potcrtao je Izetbegović.

Replicirao mu je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, poručivši da je samo djelimično tačno ono što je rekao.

- Prvo, sredstva nisu na Ministarstvu finansija i trezora, to je svima sasvim jasno već odavno. I svi znamo da čekamo odluku guvernera Centralne banke da ta sredstva, ako je moguće, u skladu sa zakonima, raspodijeli upravo na način kako je kolega Izetbegović rekao, kako smo se i dogovorili - napominje Čović.

Podsjeća da je sastanku na kojem je postignut taj dogovor, osim njega i Izetbegovića, prisustvao i lider SNSD-a Milorad Dodik, zatim predstavnici MMF-a, ambasador SAD-a, predstavnik EU u BiH Johann Sattler, kao i predsjednici vlada FBiH, RS-a, ali i predsjedavajući Vijeća ministara i ministar finansija.

- Nakon tri-četiri sata, mi smo se uredno dogovorili kako ćemo napraviti raspodjelu sredstava. I gospodin Bevanda je upravo insistirao po završetku razgovora da se odmah sastane i Fiskalno vijeće, u istoj dvorani. To vijeće je donijelo istu odluku kao i mi. I danas ništa drugo mi ne možemo učiniti nego da, jednostavno, ispoštujemo tu odluku. Ovo nije klasičan stand by aranžman MMF-a, moramo o tome voditi računa. I ja vas molim sad sve ovdje da ne dopustimo dalje da ide ljaga na nas da nismo sposobni sredstva koja smo dobili, evo, već imati u opticaju puna dva mjeseca, zbog našeg međusobnog političkog nadmudrivanja - kazao je Čović.

Odluka Fiskalnog vijeća, napominje, treba se provesti do kraja. I što se prije to uradi, imat ćemo i sredstva.

- Već duže vrijeme se pokušalo optužiti ministra Bevandu da on iz nekog svog razloga opstruira ovaj proces. Resorni ministar je na Vijeću ministara predlagao odluke i svaki put su bošnjački ministri bili protiv tih odluka. I to je jedina istina - dodao je Čović.

U svojoj replici Čoviću, Izetbegović je rekao da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku, vjerovatno, najvažnija stvar za BiH.

- Stvari su jasne kao 2 i 2 da je 4. Dakle, valja pratiti ono što kažu Ustav i zakoni. Ne može Vijeće ministara Federaciji BiH niti RS-u narediti kako će rasporediti sredstva. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnom nivou, a to je federalni nivo, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo u tom smislu stvari uraditi - dakle 50 posto FBiH, 50 posto kantonima. I to je prošlo. I to je sve, ljudi. I nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija. Svijet nam se čudi šta nam je. Narodu treba 330 miliona eura na svim nivoima. Čemu te tvrdoglavosti? Poštujte Ustav i zakone. Nadležni nivo je donio odluke, proslijedite sredstva nadležnom nivou - poručio je u oštrom tonu Izetbegović.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...