JELKA MILIĆEVIĆ JEDVA DOČEKALA: Od Novalića tražila pismenu saglasnost da predsjedava sjednicom Federalne vlade!

Dopredsjednica Vlade Federacije BiH Jelka Milićević zatražila je pismenu saglasnost federalnog premijera Fadila Novalića da predsjedava današnjom sjednicom. Umjesto redovne sjednice, Vlada Federacije BiH održala je telefonsku sjednicu, kojom je formalno predsjedavala dopredsjednica Vlade Federacije, na kojoj je ukinuto stanje prirodne nesreće.

  • Vijesti

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Uhapšeni federalni premijer Fadil Novalić prenio je Jelki Milićević poruku preko svog advokata da može predsjedavati sjednicom Vlade Federacije BiH, ali je ona tražila pismeno odobrenje Fadila Novalića, koje još nije stiglo pa je zbog toga i odgođena redovna sjednica Vlade Federacije BiH. 

Kako smo ranije danas objavili, Zakonom o radu Vlade Federacije BiH odsutnog premijera, uz njegovu pismenu suglasnost, može zamijeniti jedan od dva dopredsjednika Vlade Federacije BiH. U konkretnom slučaju, Novalića bi trebala zamijeniti Jelka Milićević s obzirom na to da je ona u statusu prvog dopredsjednika Vlade Federacije BiH.  

Zakon o radu Vlade FBiH u članu 10. predviđa da premijera, u njegovoj odsutnosti ili u drugim slučajevima kad premijer nije u mogućnosti obavljati dužnost, zamjenjuje jedan od zamjenika premijera koje on odredi.

U slučaju da premijer nije u mogućnosti odrediti koji od zamjenika će ga mijenjati, kao i u slučaju upražnjavanja mjesta premijera, predsjednik Federacije BiH odredit će jednog od dva zamjenika koji će obavljati dužnost premijera.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...