VRIJE U MINNEAPOLISU: Novinar CNN-a uhapšen dok se javljao uživo u program (VIDEO)

Reporter CNN-a Omar Jimenez uhapšen je dok se uživo javljao u programu ove televizijske kuće, koja prati dešavanja u Minneapolisu, gdje su izbili protesti zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

  • Svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Floyd (46) uhapšen je u ponedjeljak u Minneapolisu nakon što je, navodno, pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini.

Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata.

Nakon toga, učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti. Floydova porodica rekla je da žele da policajci budu optuženi za ubistvo.

Floydova smrt ima mnoge sličnosti s onom Erica Garnera, koji je umro tokom kobnog hapšenja 2014. u New Yorku, a koji je, također, nekoliko puta govorio policajcima da ne može disati.

(N1)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...