TVRDIO DA NIJE JEO I PIO 80 GODINA, A UMRO JE OD STAROSTI: Preminuo Indijac koji je bio predmet i medicinskih istraživanja: 'Taj fenomen ostaje tajna'

Indijski jogi koji je tvrdio da 80 godina nije ni jeo ni pio, a bio je predmet medicinskih istraživanja, kao i sumnji, umro je u dobi od 90 godina, objavio je njegov susjed, prenose mediji.

  • Šareni svijet

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 1

Prahlad Jani, asket s dugom bradom i prstenom u nosu, po uzoru na hindusku božicu, rodio se u seocetu Charada u saveznoj državi Gujarat (zapad Indije) i za života je tvrdio da je prestao piti vodu i jesti u dobi od 11 godina.

"Umro je u utorak ujutro od starosti u svome domu", rekao je za agenciju AFP njegov susjed Sheetal Chaudhary.

"Odveden je u bolnicu poslije ponoći, ali ga je dežurni ljekar proglasio mrtvim", rekao je susjed.

Jani je tvrdio da ga je u djetinjstvu blagoslovila božica i dodijelila mu posebne moći.

"Primam eliksir života preko rupice u mom nepcu, što mi omogućava da živim bez hrane i vode", ustvrdio je za agenciju France Presse još 2003. godine.

Nemoguće je provjeriti je li jogi uzimao hranu i vodu tokom tih decenija.

Za ljekare je nemoguće da ljudsko tijelo tako dugo posti.

Svojim asketizmom uspio je osnovati malenu zajednicu vjernika, a privukao je i pažnju naučnika. Indijske medicinske ekipe promatrale su ga u dva navrata, 2003. te 2010. godine.

Tokom provedbe druge studije, neprestano je nadziran kamerama koje su pokazale da je bez hrane i pića izdržao dvije sedmice i u tom periodu nije niti mokrio niti vršio veliku nuždu, što je zapanjilo ljekare koji su ga promatrali.

"Taj fenomen ostaje tajna", rekao je tom prilikom neurolog u ekipi ljekara koja su ga promatrali.

(Jutarnji.hr/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...