POBJEDNIČKI LIKUJU: HNS pozdravio hapšenje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon hapšenja glavnih osumnjičenih u aferi "Respiratori".

  • Politika

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Podsjetimo, HNS se referira na hapšenje premijera FBiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora FCUZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića.

"Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom", saopćeno je iz HNS-a.

Kako kažu, previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu sa političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su kantoni jasno naznačeni kao jedinice koje direktno sudjeluju u raspodjeli novca od Centralne banke BiH.

"Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS-a zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje", navode iz HNS-a.

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima samog CIK-a BiH, koji bi trebao osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

"Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS-a, usuglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova. Pitanje CIK-a BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora mora, također,biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama", saopćeno je iz Vijeća.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosila se i na predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. Razgovori o kandidatima u 11. izbornoj jedinici bit će u narednom periodu intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u Hrvatskom saboru.

Predsjedništvo HNS-a komentiralo je i poboljšanje ukupne epidemiološke slike na prostoru BiH te uputilo zahvalnost svim medicinskim, policijskim i službenicima civilne zaštite koji su najzaslužniji za uspješnu borbu i suzbijanje utjecaja koronavirusa. Sve aktivnosti u sljedećem razdoblju moraju biti usmjerene u omogućavanje stabilnosti i likvidnosti svih direktno pogođenih grana gospodarstva kako bi negativni efekti bili svedeni na minimum.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...