Vijesti
OHR O ZAKLJUČCIMA NSRS-a: Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore
Prije 19 min0
Tokom karantina, šef Stéphane skuhao je 200 litara sutlijaša za gladne Parižane koji se nisu mogli zasititi tog specijaliteta koji mnoge podsjeća na bezbrižno djetinjstvo.
Gastro
29. Maj 2020 29. Maj 2020
0
Sutlijaš, koji mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom karantina vratio na stolove. Trend su oživjeli vrhunski šefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.
Osim sutlijaša, najpopularniji recepti u Francuskoj su proteklih mjeseci bili oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines. Fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku šefovi bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.
Pariski šef Stéphane Jégo iz restorana "Chez L’Ami Jean" uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju.
"Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu, jer sam dotaknuo ljude svojom hranom", kaže šef za BBC.
Tokom karantina, Stéphane je skuhao 200 litara sutlijaša za gladne Parižane, a oni su ga revno odnosili i uživali kod kuće. Za svoj specijalitet šef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna, koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana da se razdvaja pod prstima, dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, šef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima. Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela, koje vraća osmijeh na lice.
Vijesti
OHR O ZAKLJUČCIMA NSRS-a: Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore
Prije 19 min0
Jeste li znali
ZAŠTO TRUDNICE NE SMIJU IĆI NA POLIGRAF: "Osim zakonske odredbe, presudno je još nešto..."
Prije 23 min0
Ekonomija
PROCURILI PODACI KOJI SVE OTKRIVAJU: Bingo je neprikosnoveni kralj bh. privrede!
Prije 27 min0
Mini market
KOLUMNA BOŠKA JAKŠIĆA: "Bosna je kolateralna dobit ovog paketa, ali čuvajte se Danajaca kad poklone donose!"
Prije 31 min0
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
OD ČORBE DO DESERTA: Donosimo prijedlog cijelog menija za večerašnji iftar
28. Mar. 20240
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
Gastro
ZAPAMTITE, TREBAĆE VAM: Recept za umak od luka koji se pravi od samo tri sastojka, odlično ide uz meso s roštilja, a ukusan je i uz...
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.