AMERIKA U PLAMENU: Rat na ulicama širom zemlje, u Atlanti gore policijski auti, u Georgiji proglašeno vanredno stanje, na ulicama Nacionalna garda… (VIDEO)

Protesti nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, kojem je policajac Derek Chauvin pet minuta koljenom pritiskao vrat dok se on nije opirao i na kraju je umro, proširili su se na cijelu zemlju.

  • Svijet

  • 30. Maj 2020  30. Maj 2020

  • 0

Los Angeles, San Francisco, Denver, Atlanta, Chicago, Washington, Boston, Detroit, Las Vegas, Dallas, protesti su nastavljeni i jutros.

Ljudima je dosta ovakve policije, u kojoj rade ljudi poput Dereka Chauvina, koji je u Minneapolisu priveo Georga Floyda. Ono što su kamere slučajnih prolaznika snimile, teško je objasniti.

Dok George moli za život, preklinje policajca da ga ne ubije i više puta ga upozorava da ne može disati, Derek Chauvin, koji je imao povijest smrtnih slučajeva u svojim intervencijama, zbog čega je bio i pod istragom, pritiskao ga je koljenom sve jače. Sve dok mu dotok krvi u mozak nije zaustavljen.

Derek Chauvin je uhapšen, u pritvoru je, a još se ne zna na kojem će se krivičnom djelu temeljiti optužnica.

Na ulicama je haos. Nakon Minneapolisa, gdje je od jučer uveden policijski sat, protesti su se proširili na gotovo cijelu zemlju, a što je najgore, iskoristili su ih i nasilni pojedinci, koji uništavaju trgovine i kradu, napadaju policiju i pale automobile.

U Atlanti su zapalili policijski auto, policajci uzvraćaju suzavcem i gumenim mecima.

Pozvali su i Nacionalnu gardu, a guverner Georgije proglasio je vanredno stanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...