"VITAMIN SUNCA": Znate li šta sve riskirate nedostatkom vitamina D?

U posljednje vrijeme dosta se spominju negativne posljedice niske razine vitamina D u tijelu, no važno je tim pričama pristupiti s dozom opreza jer povezanost ne mora nužno imati i uzročno-posljedičnu vezu

  • Zdravlje

  • 30. Maj 2020  

  • 0

Manjak vitamina D doista može imati negativne zdravstvene posljedice, ali dobra vijest glasi da ovaj važan vitamin možemo vrlo lako dobiti iz određene hrane, poput masne ribe, ili iz najvećeg izvora vitamina D za čovjeka – sunčeve svjetlosti.

Konkretno, dovoljno je lice i ruke svakodnevno osunčati 15-ak minuta, a ako vas u tome spriječi kiša, lako je nadoknaditi sljedećega dana dvostrukom dozom sunca. Spomene li vam doktor da vam je razina vitamina D niska, ovi razlozi motivirat će vas da više vremena provodite na otvorenom.

Pretili muškarci, žene i djeca imaju 35 posto veću vjerojatnost za manjak vitamina D od ljudi normalne težine, a 24 posto veću vjerojatnost nego osobe prekomjerne težine, pokazala je metaanaliza iz 2015. godine. Autori studije vjeruju da nedostatak vitamina D i pretilost djeluju sinergijski na povećanje rizika od dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja.

Više od polovice žena koje liječe propadanje kostiju ima nedovoljnu razinu vitamina D. Američka Nacionalna zaklada za osteoporozu stoga je preporučila unos od 400 do 800 IU vitamina D dnevno za odrasle osobe mlađe od pet godina, a kako rizik od osteoporoze raste s godinama, nakon 50. godine preporučen je unos od 800 do 1000 IU vitamina D.

Poznato je da srčane bolesti i nedostatak vitamina D idu ruku pod ruku. Studija objavljena 2009. u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism otkriva kako ispitanici s izrazito niskom razinom vitamina D imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost smrti zbog zatajenja srca i pet puta veću vjerojatnost za iznenadnu smrt zbog problema sa srcem. 

Vitamin D koristan je za sprečavanje infekcije jer pomaže tijelu u proizvodnji prirodnih antibiotika.

Vitamin D izuzetno je važan za snagu mišića, a njegov nedostatak, pokazalo je istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu International Urogynecology Journal, može doprinijeti slabosti mišića zdjeličnog dna, koji podupire mjehur, vaginu, maternicu i rektum, te dovesti do mokraćne inkontinencije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...