ČUDESNA MOĆ ZABORAVLJENE BILJKE: Čisti pluća i krv, čuva srce, smiruje želučane i crijevne tegobe, pomaže kod bolesti bubrega…

Danas predstavljamo zaboravljenu biljku za koju stručnjaci vjeruju da je najzdravija na svijetu.

  • Zdravlje

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

Potočarka je jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku povijest. Mnogi stari narodi koristili su je u prehrani i liječenju zdravstvenih tegoba.

Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna, ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i narandže.

Prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a i pročišćava krv, potiče apetit i čisti tijelo od toksina.

Mnogi ljudi često piju sok od potočarke, a preporučuje se i ispijanje razrijeđeno s vodom u omjeru 1: 5. Preporučena doza je jedna čaša svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava.

Ljekovitost potočarke dokazana je u brojnim svjetskim znanstvenim studijama.

Jedna od njih, objavljena u uglednom časopisu "British Journal of Nutrition", dokazuje ljekovitost potočarke i pozitivno djelovanje na karcinom.

Potvrđeno je da redovno konzumiranje manjih količina ove biljke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva.

Istraživanja su pokazala da obloga od lišća potočarke učinkovito djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova.

Profesor Graham Packham s Univerziteta u Southamptonu začetnik je projekta kojim nastoji dokazati vrijednost potočarke u borbi protiv raka.

Istraživanja su pokazala da potočarka sadrži znatne količine spoja nazvanog feniletil izotiocijanat (PEITC), koji ima snažna antikancerogena svojstva.

Ujedno se okorjelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke, jer izvrsno djeluje i sprečava štetne posljedice pušenja.

Svježe prešani sok potočarke poznato je sredstvo za liječenje bubrežnih tegoba i bolesti kože.

Ova biljka bogata je vitaminom C te je odlična pomoć u jačanju imuniteta, kao i u borbi protiv hroničnih bolesti i upala.

Odlična je pomoć kod detoksikacije organizma, pospješuje čišćenje krvi, potiče mokrenje, podiže energiju i stimulira funkcije organizma.

Nezaobilazna je u čišćenju pluća.

U narodu je poznato da potočarka:

-ublažava bolesti dišnih putova
-pomaže kod srčanih oboljenja
-smiruje želučane i crijevne tegobe
-pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala
-pospješuje rad metabolizma
-čisti pluća i krv
-pomaže kod umora i malaksalosti
-povoljno djeluje kod dijabetesa
-ublažava groznicu
-pomaže kod oboljenja jetre
-liječi kožne tegobe
-stimulira rast kose
-olakšava reumatske tegobe.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...