ŽESTOK SUKOB DODIKA I ŠAROVIĆA NA SJEDNICI NSRS-a: "Podvale, izdaje, istorijske greške"

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, počiva na potpunom revizionizmu.

  • Politika

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

Cilj tog dokumenta je, kaže, da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

- Ova rezolucija je podvala političkog Sarajeva, koje je koristilo jedan trenutak u kojem je htjelo da podvali ozbiljne političke neistine te ponizi srpske žrtve - ustvrdio je Dodik u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

Pozvao je entitetske parlamentarce da Rezoluciju o poštovanja žrtava fašističkog režima i pokreta odbace kao neprihvatljivu za RS i Srbe.

Šarović Dodiku: Ti si predao jasenovačku građu

Predaja jasenovačke građe i izbjegavanja osude ustaškog pokreta i blajburške mise su velike izdaje prema srpskom narodu i, šta god učinili, Milorad Dodik i SNSD se ne mogu opravdati, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Šarović je rekao da je suština zakazivanje posebne sjednice NSRS-a, na kojoj se razmatra informacija o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“, pokušaj SNSD-a da pravda svoje istorijske greške, među kojima je činjenica da nisu podržali rezoluciju kojom se osuđuje održavanje blajburške mise u Sarajevu.

Šarović je u obraćanju poručio Dodiku da će mu stalno spočitavati izdaju koju je počinio prema srpskom narodu.

„Vi ste, člane Predsjedništva BiH, to uradili i ne možete se opravdati, jer je to istorijska greška, kazao je Šarović.

"Mi smo Rezoluciju podržali zato što osuđuje identifikaciju Sarajeva s Blajburgom. Vi ste na pogrešnoj strani i niste imali snage da se oduprete tome radi nekih vaših prijatelja i radi osude predaje jasenovačke građe koja je navedena u Rezoluciji“, kazao je Šarović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović poručio je, obraćajući se na posebnoj sjednici, da je Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, s obzirom na njen sadržaj, a još više na posljedice koje će, kako tvrdi, polučiti ili ih je već polučila, sasvim "nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati iz više razloga".

Izrazio je nadu da je Dom naroda Parlamenta BiH neće ni razmatrati, "a kamoli usvojiti".

- Iako je ona na snazi manje od desetak dana, ona je i za toliko kratko vrijeme već izazvala brojne nesporazume i nedoumice, tenzije i političke sukobe, učvrstila stare i iskopala nove rovove podjela i razdora kako u Bosni i Hercegovini, tako, i još više, u samoj RS – rekao je on.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, u ime podnosilaca zahjteva za održavanje 14. posebne sjednice, istaknuo je da je usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta opasan čin, jer su sramno prekrojene historijske činjenice i parlament je zato mora odbaciti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...