ADVOKATICA VIDOVIĆ OPOVRGAVA NAVODE: "Novalić nema privatni e-mail, Tužilaštvo imalo medijski plan i medije obavještavaju o nekim..." (VIDEO)

Vasvija Vidović, advokatica premijera FBiH Fadila Novalića za N1 je izjavila da je njezinog klijenta, kao i nju, iznenadio prijedlog Tužilaštva u pogledu mjere pritvora.

  • Mini market

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 5

"On je jak čovjek i mislim da je sada bolje", rekla je Vidović. 

Tužitelji su naveli da su Fadil Novalić i Fikret Hodžić kontaktirali krajem marta, kada još nije bilo službene potvrde za respirator od Srebrene maline, i to 29., kada je Fikret Hodžić poslao ponudu za dvije vrste respiratora na osobni e-mail premijera Novalića. Je li to istina?

"Nije istina. Premijer nema osobni mail, nego je ta ponuda otišla na mail koji ima sekretarica u svojoj kancelariji. Ne radi se o dvije ponude, nego o ponudi za respirator koji nije na kraju ni uvezen. Ta ponuda je odmah proslijeđena u Javni zavod za zdravstvo, koji je nadležan da postupa po toj ponudi, uz dopis premijera Vlade da se ponuda dostavlja na nadležan postupak. Dakle, nikad ova druga ponuda nije stigla premijeru, niti njegovom kabinetu na ruke. Ovdje je veliki problem što Tužilaštvo posmatra cijeli ured premijera, pa i Vladu, i sve postupke, koji se tamo dešavaju i vežu za premijera, što nije ni blizu realnosti, niti propisa koji regulišu rad Vlade", navela je Vidović. 

Na konstataciju voditelja N1 Zvonka Komšića, da je Tužiteljstvo kazalo, da ima iskaz svjedoka da je u uredu Novalić pričao sa nekim liječnikom, Vidović je odgovorila:

"Oni su rekli - ured premijera je vodio razgovore o tome. I Tužilaštvu je bilo jasno da se radilo o ponudama za neke problematične respiratore i naravno ukoliko je ta vijest stigla, da je u pitanju uvoz nekakvih problematičnih respiratora, koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, onda je sigurno, da ako je to premijer čuo da je mogao ili bilo koji državni djelatnik o tome razgovarati. Molim vas lijepo, pa čak i da je tako, krivično djelo podrazumijeva nešto sasvim drugo". 

Prema obrazloženju zahtjeva za pritvor, uloga Novalića bila je da iskoristi službeni položaj premijera, da osigura sredstva iz proračuna koja su stavljana na raspolaganje FUCZ, te da "Srebrena malina" ispuni uvijete za nabavku medicinske opreme. Novinar N1 upitao je Vidović šta je Novalić uradio i s kim je razgovarao da Fikret Hodžić dobije dozvolu od Agencije za lijekove. 

"Nije uobičajno da razgovaram o detaljima postupka. Potpuno kriv navod Tužilaštva. Premijer ništa nije obezbijedio. Vlada je obezbijedila sredstva i to ne civilnoj zaštiti, kako potpuno krivo navodi Tužilaštvo. Ne Upravi civilne zaštite, nego Štabu civilne zaštite, koji je ovlašten onda da raspolaže tim sredstvima", rekla je Vidović. 

Kada Novalić, referirajući se na Agenciju za lijekove kaže, "to moramo dobiti", ko smo mi? Pitali smo advokaticu premijera Novalića. 

"To moramo dobiti. Mi smo Federacija BiH. Bar ste vi kao mediji svjesni situacije koja je bila u to vrijeme. Ono što Tužilaštvo radi potpuno vadi događaj iz konteksta strašnog stanja koje je bilo u pogledu nabavke. Ovdje je Tužilaštvo moralo dokazati, ono to tvrdi, da je premijer primio mito, da bi uticao na taj proces - niti govora o tome, da je premijer izvršio krvično djelo pranje novca - ni govora o tome", kazala je Vidović i dodala: 

"Obznanjeno je da je Tužilaštvo imalo medijski plan i medije obaviještavaju o nekim sitnim situacijama, koje su daleko od realnosti da je izvršeno krivično djelo."

(SB / N1)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...