ČOVIĆ O IZBORIMA U MOSTARU: "Bošnjačkoj strani napravljeni veliki ustupci"!

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, Dragan Čović ,u ponedjeljak je putem video-poziva održao sastanak s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelinom Eichhorst.

  • Vijesti

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 4

Glavna tema razgovora bili su izbori u Gradu Mostaru koji podrazumijevaju širi konsenzus te potrebne izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće, priopćeno je iz Ureda za informrianje HDZ-a BiH, prenosi Fena.

Čović je naglasio kako je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke bošnjačkoj strani te smatra kako je potreban dogovor kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

“Hrvate moraju predstavljati legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav”, istaknuo je Čović.

Prilikom sastanka, zvaničnici su komentirali trenutno stanje u Bosni i Hercegovini s posebnim osvrtom na epidemiološki te socio-ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa, ističući uzajamno zadovoljstvo pomoći koju je Evropska unija uputila Bosni i Hercegovini za što uspješnije nadvladavanje covid-19 krize, navodi se u priopćenju.

Razgovarajući o stanju u državi, dužnosnici su komentirali i trenutni politički ambijent, ističući da se sva pitanja moraju temeljiti na dijalogu te dogovoru te uvažavanju konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Također, dužnosnici su razgovarali i o evropskim integracijama, ističući da je što skorije ispunjavanje 14 ključnih tačaka iz Mišljenja Evropske komisije ključno za daljnji napredak ka ostvarenju evropskih ciljeva Bosne i Hercegovine. Evropski put, istaknuli su dužnosnici, najvažnije je vanjsko-političko opredjeljenje za postizanje prosperiteta, razvoja i mira u Bosni i Hercegovini te regiji Zapadnog Balkana.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...