HASAN BALIĆ, BIVŠI SUDIJA VRHOVNOG SUDA FBiH: "Prijedlog za pritvor Novalića je bio ishitren, potrebno pokrenuti smjenu Gordane Tadić"

Afera “Respiratori” ne jenjava. Nakon hapšenja i puštanja aktera, u javnosti se ne smiruju strasti. Dok SDA traži smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, HNS to ocijenjuje neviđenim političkim pritiskom na pravosuđe. Pravni stručnjaci upozoravaju da se politika miješa u pravo. A zabilježene su i ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici, piše "O kanal".

  • Politika

  • 01. Jun. 2020  

  • 1

Dan nakon puštanja na slobodu uhapšenih u predmetu “Respiratori”, imamo zahtjev SDA za smjenu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i prijetnju smrću tužiteljici. Afera “Respiratori” došla je do OSA-e.

"Utvrđujemo činjenično stanje i da li su prijetnje poslane s lažnih profila i ko stoji iza toga", poručili su iz Obavještajno sigurnosne agencije. A ministar sigurnosti BiH tražio je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela da se tužiteljici pojača zaštita.

Stručnjaci su stava da slučaj smjene treba skloniti sa puta politike i vratiti na pravni teren.

"Slučaj Novalić je pravni slučaj, slučaj koji treba vezati za pravo", objašnjava  bivši glavni sudija Vrhovnog suda Federacije Hasan Balić. On ističe, da je prijedlog za pritvor Novaliću i ostalima bio ishitren, te da je potrebno pokrenuti smjenu glavne tužiteljice, ali pravnim putem, piše "O kanal".

“SDA ima legalitet i legitimitet da pokrene zahtjev kod VSTV-a smjenu tužiteljice i da navede razloge zbog čega traži njenu smjenu a to mora ići, opet, kroz proceduru koju vodi VSTV.”

Za smjenu glavne tužiteljice procedura je propisana zakonom o VSTV-u, Balić pojašnjava proces.

“Mora se pokrenuti protiv nje disciplinski postupak. Odredi se disciplinski tužilac i on provodi taj postupak. Kada provede taj postupak, on donosi prijedlog ili odluku hoće li i kako će dalje ići u proceduru. Hoće li uputiti prijedlog za smjenu ili neće. Nju može samo smijeniti VSTV. A ovakav način stvarno može stvoriti negativan prizvuk da je to pritisak“, dodao je.

A da je pritisak na pravosuđe odmah je izrekao i prvi čovjek VSTV-a. Nakon odluke Suda BiH o puštanju na slobodu Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića predsjednik VTSV-a Milan Tegeltija je kazao da se na pravosudni sistem vrše opasni i potpuno neprimjereni pritisci.

(SB / Okanal)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...