MILORAD PRED SUDOM: Tužilaštvo BiH otvorilo istragu o teškom krivičnom djelu koje je javno priznao Dodik, SIPA već počela s istražnim radnjama, slijedi...

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti.

  • Mini market

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 1

Piše: SLOBODAN VASKOVIĆ

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu o aferi “Prisluškivanje” i naložilo Sipi da pokrene istražne radnje u vezi sa ovim slučajem, potvrđeno mi je iz nekoliko izvora.

Sipa je već pokrenula određene radnje iz svoje nadležnosti, a narednih dana počeće saslušavanje svjedoka u ovom slučaju koji je svjedočanstvo bahatosti i nasilnosti vlasti Milorada Dodika.

Sipa bi trebala saslušati i Dodika i Lukača.

Istraga je otvorena i, bez dileme, će uslijediti pritisci da se ona okonča bez ikakvih adekvatnih rezultata; Dodik će to da čini preko Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, koji je njegov poltron i vojnik, zadužen za opstrukcije istraga protiv zvaničnika RS.


Milorad Dodik javno je, na sjednici takozvanog parlamenta, 20.05.o.g., priznao da mu Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, donosi snimke nezakonito snimljenih razgovora opozicionih poslanika.


Dodik je javno priznao da je te snimke, zajedno sa Lukačem preslušavao; Čak je citirao dijelove prisluškivanih razgovora.

Dodik je u verbalnom naletu na Nebojšu Vukanovića potvrdio da je slušao poslanike opozicionog SDS-a, ali i drugih partija.

Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi? Je li, Lukaču, je li istina ono što ti meni dostavljaš?

Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Žali se Transparensiju i svome babi.

Šta ti, Lukaču, radiš? Je l se ti njih bojiš? Ne treba ih tući, ali im treba reći.

Nosite se dođavola!”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik je jasno stavio do znanja cjelokupnoj javnosti da zajedno sa Lukačem već jako dugo učestvuje u činjenju krivičnih djela, ali i da se smatra nedodirljivim, te da ta nedjela može javno objaviti.

Krivičnu prijavu Tužilaštvu podnio je Branislav Borenović, 21.05.2020. godine. Borenović je predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa.

Isti dan Dodik je demantovao sam sebe, tvrdeći da je njegova izjava “performans” te da nema nikakvog prisluškivanja, a sličnu izjavu dao je i Lukač.

Međutim, ni jedan ni drugi ne govore istinu.

Prema informacijama potvrđenim iz više izvora, MUP RS je u kombi  “Volkswagen”, registrovan na tu instituciju, smjestio ilegalnu opremu za prisluškivanje.

Lukač je lično rukovodio cijelom nezakonitom akcijom, a neki od pripadnika policije odbili su da učestvuju u ovim nelegalnim poslovima.

Kombi i oprema su u vlasništvu MUP RS. Kombi je registrovan na MUP RS, a tablice su J-19-A-079.

Najnovija oprema kupljena je prije pola godine u Izraelu, a prije nje se koristila oprema nabavljena prije nekoliko godina, o čemu sam pisao.

Prije opreme iz Izraela koristila se, takođe ilegalno, vrhunska oprema kupljena 2014. godine od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 

Ta oprema se sastojala od statičnog dijela i čletiri “kofera”.

“Statični” dio opreme bio je smješten u Banjaluci, a pokretnim “koferima” pokrivala se cijela teritorija RS, njene ključne tačke. 

Oprema je korištena s ciljem praćenja politički nepodobnih lica, NVO, institucija međunarodne zajednice, novinara koji nisu pod kontrolom… 


Opremu je koristio Odjel za prevenciju, a prisluškivanje nepodobnih vrši se duže od decenije.

Prvu kvalitetniju opremu za ilegalno prisluškivanje nabavio je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, 2011. godine.

Ta oprema plaćena je 1,5 miliona KM.

Da postoji pravna država u BiH, njenom entitetu RS, Dodik bi već bio prisiljen da zbog jezive afere giganstkih razmjera, demisionira; Budući da ne postoji sasvim je realno očekivati da Monstruozni Dodik izazove teške fizičke sukobe sa nesagledivim posledicama. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...