POTVRĐENO PISANJE „SLOBODNE BOSNE“: Evo zašto se Radončić „izvlači“ iz Vijeća ministara BiH!

Lider SBB-a Fahrudin Radončić najavio je povlačenje iz Vijeća ministara BiH, čime je dodatno potvrdio tezu da se u Federaciji BiH priprema velika rekonstrukcija parlamentarne i izvršne vlasti u kojoj ne bi bilo mjesta za SDA i u kojoj bi centralnu ulogu imale tri partije - HDZ, SBB i SDP.

  • Politika

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 3

Jučer smo na našem portalu najavili kako lider HDZ-a Dragan Čović pokušava formirati novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, u kojoj ne bi bilo mjesta za SDA. Tu parlamentarnu većinu, prema našim saznanjima, činili bi HDZ, SBB, SDP i Naša stranka.

Prvi korak u tom smjeru već je povučen jučer, kada su zastupnici opozicionih stranaka predali zahtjev za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi Federacije BiH, na čelu sa premijerom Novalićem. Mada taj zahtjev nisu potpisali zastupnici SBB-a, zastupnica Sanela Prašović-Gadžo, bliska saradnica stranačkog lidera Fahrudina Radončića, javno je objavila da će se i SBB prikloniti opoziciji.

Jučer smo, također, napisali da će se nova parlamentarna većina, ako je Čović uspije sklopiti, fokusirati isključivo na Federaciju BiH i kantone, gdje se nalaze glavni ekonomski i finansijski resursi, i da ni Čović ni njegovi koalicioni partneri nisu zainteresirani za pozicije u vlasti na državnom nivou, koji ionako slabo funkcionira. Tu će nezahvalnu poziciju prepustiti SDA.

Danas se oglasio i lider SBB-a Fahrudin Radončić najavom kako će već na prvoj sjednici Vijeća ministara podnijeti neopozivu ostavku, čime je, zapravo, potvrdio pisanje našeg portala o formiranju nove parlamentarne većine u Federaciji BiH. Radončić je naveo tri, navodno principijelna razloga zbog kojih podnosi ostavku, ali je stvarni razlog samo jedan. On se želi lično izvući iz Vijeća ministara, a energiju usmjeriti na uspostavu nove parlamentarne većine i izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Slika će na taj način biti kristalno jasna: svu odgovornost za „nefunkcioniranje“ vlasti na državnom nivou fakturisat će Izetbegoviću i njegovoj partiji SDA, dok će na drugoj strani s novim koalicionim partnerima preuzeti glavne podloge ekonomske i finansijske moći koji se nalaze u Federaciji BiH.

To će biti dobra startna pozicija za Radončićev predizborni nastup jesenas na lokalnim izborima, gdje će ponovo biti na vlasti, ali i u opoziciji (na državom nivou), što je njegova oprobana taktika, koja, doduše, daje sve slabije rezultate.

(A. M.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...