BIDEN TEŠKO OPTUŽUJE TRUMPA: "Ameriku si pretvorio u bojno polje"

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden optužio je Donalda Trumpa da je Sjedinjene Države pretvorio u bojno polje, obećavši da će, pobijedi li na izborima u studenome, učiniti sve kako bi "izliječio rasne rane".

  • Svijet

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 0

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda prije tjedan dana u Minneapolisu je "poziv na buđenje" za našu zemlju, "za sve nas", rekao je bivši potpredsjednik Baracka Obame u govoru u Philadelphiji.

Ovo je prvi put od sredine ožujka da Joe Biden (77) napušta svoju saveznu državu Delaware, gdje je bio u karanteni zbog pandemije koronavirusa.

Ubistvo Georgea Floyda koji se ugušio jer mu je policajac koljenom prikliještio vrat, a sve su snimili prolaznici, potaknulo je prosvjede diljem SAD-a koji su ponegdje prerasli u nerede.

Misli da će mu situacija pomoći da pobijedi na izborima

Joe Biden je u više navrata osudio nasilje, ali je u utorak optužio Donalda Trumpa (73) da je "pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova".

"Misli da će mu podjela pomoći" da pobijedi na predsjedničkim izborima 3. novembra, rekao je demokrat koji je u prednosti u anketama.

Joe Biden je kritizirao rastjerivanje "mirnih prosvjeda suzavcem i zvučnim bombama" u ponedjeljak navečer kako bi se Donaldu Trumpu omogućilo da izvede "komunikacijski pothvat" dolaskom pred crkvu u blizini Bijele kuće s Biblijom u ruci.

Gledajući taj prizor "s pravom možemo zaključiti da predsjednika više zaokuplja vlast nego načela. I da je više zainteresiran da udovolji strastima svoje baze nego potrebama onih o kojima bi trebao voditi brigu", rekao je.

"Ne trebamo biti naivni. Volio bih da mogu reći da će mržnja koja je došla s Donaldom Trumpom, s njime i nestati. No nije tako. To se neće dogoditi. Američka povijest nije bajka sa sretnim završetkom", priznao je demokrat.

Želeći se jasno distancirati od republikanskog milijardera, američkim je biračima dao obećanje: "Neću manipulirati strahom i podjelom. Neću raspirivati žeravicu mržnje. Nastojat ću izliječiti rane koje naša zemlja odavno nosi, a neću se njima koristiti u političke svrhe."

"Došlo je vrijeme da se naša zemlja uhvati ukoštac s institucionalnim rasizmom", dodao je pozivajući Kongres da već ovog mjeseca "počne istinsku reformu policije".

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...