TRUDEAU DOSLOVCE ZANIJEMIO NA PITANJE O HAOSU U AMERICI: Samo je šutio, a nakon gotovo pola minute izustio: 'Užasnuti smo i zaprepašteni...'

Na novinarsko navaljivanje da komentira ponašanje Donalda Trumpa u proturasističkim protestima, kanadski premijer Justin Trudeau u utorak je ostao šutjeti više od 20 sekundi, nakon čega je rekao da Kanađani "užasnuti" prate stanje u Sjedinjenim Državama.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Na dnevnoj novinarskoj konferenciji novinar ga je upitao šta misli o izjavi američkog predsjednika dan ranije, u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede, te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi Trump mogao doći pred crkvu i fotografirati se.

Novinar ga je upitao i zašto sistemski odbija komentirati ponašanje Donalda Trumpa, s kojim je u zamršenim odnosima, i kakvu poruku to šalje stanovništvu.

 

Mada je inače brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon više od 20 sekundi.

"Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo šta se događa u SAD-u", rekao je napokon, ponavljajući prošlosedmičnu izjavu o širenju nasilnih protesta u toj zemlji nakon smrti Georgea Floyda za koju je odgovoran bijeli policajac.

"Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti", dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika. "Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, uprkos napretku, postoje već godinama, pa i decenijama."

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, opetovao da u Kanadi još mnogo toga treba učiniti u suzbijanju rasizma.

"I mi u Kanadi imamo velike izazove: sistemsku diskriminaciju, što znači da se naši sistemi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima", rekao je Trudeau.

Upozorio je i da nije dobro uspoređivati se sa susjednom Amerikom pozivajući da se "ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i kaže: 'Ah, ovdje je mnogo bolje'".

(Jutarnji.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...