PROTESTI SE ŠIRE NA CIJELI SVIJET: Evropski desničari ih prozvali teroristima

Ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je proteste i izvan Sjedinjenih Država, od Amsterdama do Nairobija koji su ukazali na problem rasizma i u tim gradovima.

  • Društvo

  • 03. Jun. 2020  03. Jun. 2020

  • 0

Dok bjesne protesti u SAD-u, pokretu "Život crnca je vrijedan" pridružili su se brojni europski i afrički gradovi.

Mirni demonstranti upozorili su na društvenu nejednakost i institucionalni rasizam koji proizlaze iz kolonijalne prošlosti Nizozemske, Velike Britanije i Francuske.

"Ako vjerujete da u Nizozemskoj nemamo problem s rasizmom, okrenite se i krenite kući", rekla je Jennifer Tosch iz Black Heritage Amsterdam Tours okupljenima u Amsterdamu.

Tosch i drugi povukli su poveznicu između Floydove smrti i nekadašnjeg robovlasništva.

U Londonu je demonstrant nosio transparent "Velika Britanija nije nevina".

U Berlinu je oko 2.000 ljudi protestovalo ispred američke ambasade, a dvojica fudbalera Bundeslige u ponedjeljak su nosila majicu s natpisom "Pravda za Georgea Floyda".

Sličnu poruku poslao je Dominique Sopo iz francuske nevladine organizacije SOS rasizam koji je organizirao manji protest ispred američke ambasade u Parizu.

"Problem rasizma među policajcima, ali s manje nasilja, problem je koji muči i Francusku."

U Istanbulu se više od 50 demonstranata sukobilo s policajcima, a najmanje petero ih je privedeno.

Ispred američke ambasade u Nairobiju demonstranti su držali transparente "Život crnca je vrijedan" i "Zaustavite izvansudska ubistva". Organizator protesta Nafula Wafula rekao je da je nasilje nad crncima prisutno u cijelom svijetu i podsjetio na ubistva zatvorenika u Keniji.

Planiraju se protesti i u Gambiji, Britaniji, Španiji i Portugalu.

U Španiji će demonstranti obilježiti smrt Floyda i "svih sestara i braće koji su umrli od ruke institucionalnog rasizma na našim ulicama", objavila je afrička organizacija CNAAE.

Portugal će se na okupljanju pozabaviti "mitom da Portugal nije rasistička zemlja".

No, nisu svi u Europi na strani demonstranata. Španjolska desničarska stranka Vox i nizozemska protuislamska Slobodarska stranka nazvali su demonstante "teroristima" i podržali američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Izražavamo podršku Trumpu i Amerikancima koji gledaju kako im naciju napadaju ulični teroristi koje podupiru progresivni milioneri", objavljeno je na Twitter profilu stranke.

"Napadaju Bijelu kuću. Ovo nije protest, nego anarhija #terorista Antife", tvitao je nizozemski političar Geert Wilders.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...